Válasszon színházat

Katintson annak a színháznak a nevére, amelynek a programja érdekli!

JELMAGYARÁZAT: nincs előzetes helyfoglalásnincs- van előzetes helyfoglalás van előzetes helyfoglalás, mozgáskorlátozottak számára akadálymentesítettmozgáskorlátozottak számára akadálymentesített, program jelnyelvi tolmáccsal kísérveprogram jelnyelvi tolmáccsal kísérve, vakok és gyengén látók számára akadálymentesítettvakok és gyengén látók számára akadálymentesített, nagyothallók számára akadálymentesítettnagyothallók számára akadálymentesített

Programváltozás

Karinthy Színház

ELMARAD!
20.00–21.30
Nagyszínpad

PISZKOSAK KONCERT
A Karinthy Színház és a Nézőművészeti Kft. közös koncertje.

Új program!
20.00–21.30
Nagyszínpad

A Mi kis falunk a Karinthyban
Az RTL Klubbal közös, közönségtalálkozó. Beszélgetés a szereplőkkel, alkotókkal, filmbejátszások. Vendégek lesznek többek között Kerekes József, Szabó Győző

Időpontváltozás!
22.00–23.00
Nagyszínpad

TANÁR ÚR, KÉREM! AZ ÉJSZAKÁBAN

Időpontváltozás!
23.30–24.30
Nagyszínpad

„EZ CSAKIS ANNAK SIKERÜLHET, AKI MEGPRÓBÁLJA.”
A Tudás 6alom Csoport előadása. Vezetőjük Horváth Kristóf „Színész Bob”.

Időpontváltozás!
00.30
Nagyszínpad

KULISSZAJÁRÁS KARINTHY MÁRTONNAL

Van regisztráció!
13.00–14.30
Nagyszínpad

VAJON ÉPÍTHETÜNK-E EGY ÉLETET HAZUGSÁGRA?
Bunbury, avagy Szilárdnak kell lenni i nyílt próbája.

TRIP

Új program!
16.00–22.00
TRIP Terasz

PremierParty by ZsVÁ - Sun Set Edition

Katona József Színház

ELMARAD!
20.00
Sufni
nincs előzetes helyfoglalás

LENGYEL TÉVÉSZÍNHÁZ
Kortárs lengyel darabok a filmvásznon.

Játékszín

Időpontváltozás!
15.00-15.45
Bock színpad

MESEDÉLUTÁN
Üljenek fel varázsszőnyegünkre, és ismerkedjenek meg Hapci Benő, Mirr-Murr, Pom Pom és Oriza-Triznyák kalandjaival!

Időpontváltozás!
16.00-16.45
Bock színpad

VERS A’LA CARTE
Hirtling István interaktív, szórakoztató verses estje, remek színészekkel. Szem nem marad szárazon!

Időpontváltozás!
17.00-18.00
Bock színpad

HÁZIBULI
Csonka Pici slágergyűjteménye.

Ódry Színpad (Színház- és Filmművészeti Egyetem)

Új program!
10.00–11.00
Várkonyi Terem

Az égigérő almafa
Az alsósoknak szóló dramatikus játszóházban az Égigérő fa című mese különböző nemzetiségi változatait dolgoztuk össze dramatikus eszközök segítségével. A mese világának közös megteremtése a kalandos utak, akadályok leküzdése mind-mind lehetőséget ad arra, hogy a résztvevő gyermekek egyéni és kollektív szereplehetőségeket kipróbálva átéljék a mesét. Egy csapatként vágunk neki a kalandnak, melyben az együttműködés, kitartás és türelem kulcsfontosságú eleme mesénknek. Célunk a történetben rejlő értékek, tanulságok megismertetése és a közös játék élménye.

Új program!
14.00–15.30
Nádasdy Terem

Silent workshop
Add nekünk a hangod! Nem örökre, csak másfél órára! Ne aggódj, nem fogjuk használni! Hogy mégis miért tennéd mindezt? Hogy meglásd, hogy mennyire sok mindent el tudsz mondani nélküle is. Célunk, hogy egy nagy közös játék keretein belül együtt tapasztaljunk, teremtsünk kapcsolatokat, valljunk magunkról, tudjunk meg dolgokat a másikról, mindezt a verbalitás legkisebb igénye nélkül.

Új program!
15.00–16.10
202-es Terem

A hét hírei
Egy prominens személy különleges szociális érzékenységétől vezérelve csodálatos napot töltött együtt az árvízkárosultakkal.
Célunk, hogy az együtt töltött idő alatt aktuális hírek játékos feldolgozásán keresztül közösen reflektáljunk médiával kapcsolatos jelenségekre, a „képbe kerülés” nehézségeire, vagy épp annak egyre bővülő lehetőségeire, a nagy hírlavinákra, vagy csak arra, hogy megint kiselefánt született az állatkertben.
„Újabb manipuláció a szavazatokért. A prominens személy egy fotó erejéig hajlandó volt beállni az árvízkárosultak közé.” Akkor most, hogy is volt mindez? Kinek higgyek? Hogyan tájékozódjak? A hírközlés, újságírás nem objektív szakma? És hol vagyok én ebben a gépezetben?
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresünk választ foglalkozásunk során.

Új program!
16.00–17.30
Várkonyi Terem

Loud workshop
Hányszor érezted, hogy valamit már nem tudsz szavakban kifejezni? Hányszor adtad volna ki a feszültséget, vagy akár az örömöt artikulálatlan érzelmi hangok által? Hányszor érezted, hogy ezt nem mered megtenni, mert nem szokás? Ha legalább egyszer, akkor itt a jó hír, mi most kísérletet teszünk ennek szokásba vételére. Gyere és hangoskodj velünk a lehető legnagyobb biztonságban és jókedvben!

Új program!
17.00–18.30
Hevesi Terem

Csapatás
A SzínMűVeletek csapatépítő foglalkozása eredetileg kilencedikes középiskolai osztályok számára lett tervezve, melyben egymás megismerésével és a közös problémák megoldásával foglalkoznak a fiatalok.
Most a Színházak Éjszakáján mindenkit szeretettel várunk, aki szeretné kipróbálni magát egy új közegben, játékos formában. A foglalkozásban fontos szerepet kap az érintés, a fizikalitás, ami a legelemibb tapasztalatszerzési forma. Továbbá játszunk a verbális és a non-verbális kommunikáció különböző formáival, miközben ezeket a hatásokat vizsgáljuk és használjuk. A közösen teremtett biztonságos légkör lehetőséget ad önmagunk és egymás megismerésére.

Új program!
18.00–19.30
Nádasdy Terem

Otthon 2.0
Az iskola/munkahely a második otthonunk, ez köztudott. Az ott eltöltött idő alapján legalábbis. De vajon otthonos-e? Megfelel-e ez a tér az azt használók igényeinek? Inspiráló, támogató, tanulóbarát? Csapatunk ezen kérdésekre reflektálva dolgozik az Otthon 2.0 névre hallgató térspecifikus foglalkozás-sorozaton. Az alapvetően középiskolás osztályoknak tervezett programból a Színházak Éjszakáján egy demo-foglalkozást tartunk, betekintést adva az épített környezeti nevelésbe, illetve abba, hogy milyen módszerekkel is dolgozhat egy drámainstruktor.

Új program!
20.00–21.30
Padlás

Pink Mojos and the Fuckfaces koncert
A Színház- és Filmművészeti Egyetem idén végzős hallgatóinak bulinak indult zenekara, kedvenc számaik sajátos átdolgozásával, jó kedvvel, szépséggel.
4 lány és 3 fiú bontja szét a házat a ma és a tegnap hatalmas slágereivel.
Az Öt Grácia: Cvikker Lilla-ének, Józsa Bettina- ének, Mentes Júlia Virgínia- ének, szintetizátor, Nagy-Bakonyi Boglárka- ének, Széles Flóra- ének
A Három Testőr: Fehér András- dob, Hunyadi Máté- Basszusgitár, ének, Szilágyi Szabolcs- gitár.

Budapesti Operettszínház

ELMARAD!
15.00-15.30
Kálmán Imre Teátrum

RENDHAGYÓ SZÍNHÁZI MUNKARENDI ÉRTEKEZLET – EXTRÁKKAL

Programok

ÁTRIUM
1024 Budapest, Margit körút 55.
+36-20-382-0997
atrium@atrium.hu
www.atrium.hu

15.00–15.30
15.30–16.00
16.00–16.30
16.30–17.00
ÁTRIUM

AZ ÁTRIUM TITKAI - A SZÍNHÁZ BEJÁRÁSA
Az Átrium-ház Kozma Lajos 1935-ös alkotása, a mai színház területe eredetileg filmszínházként működött, színházi tevékenység 2012 óta zajlik benne. Az érdeklődőket körbevezetjük a pincétől a kupoláig, megmutatjuk a színház üzemi területeit, így közönségünk képet kaphat arról, milyen körülmények között készülnek az előadások.

17.00-18.30
ÁTRIUM
van előzetes helyfoglalásmozgáskorlátozottak számára akadálymentesített

FŐZŐCSKE ÁTRIUM MÓDRA
Fakanállal a kulisszák mögött. Pástétom leveles tésztában, tepertős pogácsa, nokedli, meiningeni cvekedli, rizseshús, kávé – számos előadásunkban fordulnak elő különböző ételek, hol csak az említés, hol a megjelenés szintjén is. Ezen a programon egyrészt kiváló kellékeseink megmutatják, hogyan készülnek a színpadra kerülő ételek és italok, másrészt nézőink elkészíthetik ezeket a valóságban is.

Mindeközben a pénztárnál az Átrium szereplői. Vásároljon jegyet Mary Sunshine-tól és Bily Flynn-től!

Baltazár Színház
1031 Budapest, Zsófia utca 7.
+36-1-328-0235
info@baltazarszinhaz.hu
www.baltazarszinhaz.hu

15.00–15.40
16.00–16.40
Baltazár Ház/Színházterem

PITYPANG – TÁNCSZÍNHÁZI ELŐADÁS
PITYPANG – Szerelmes versek táncba fűzve A gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló darab a magyar irodalom szerelmes verseiből merít, amelyet a Baltazár Színház színészei által írt szövegek és gondolatok tesznek még személyesebbé. A „pitypangolás” egy általunk kitalált virágnyelv, amely kiválóan alkalmas arra, hogy a szerelem témájához a kicsik számára is érthető módon közelítsünk. A tánc nyelve pedig remek kifejezési lehetőséget ad arra, hogy hol elemelje, hol konkrétabbá, testközelbe hozza a szerelem legkülönbözőbb dimenzióit.
Fény: Mudráninecz János.
Látvány: a másik Kiss Gabriella.
Smink, haj: Nagy Réka.
Koreográfus-rendező asszisztens: Farkas Dorka.
Rendező-koreográfus: Réti-Harmath Olívia

16.00-16.40
Baltazár Ház/ I. emeleti próbaterem

20. SZÜLETÉSNAP – FILMVETÍTÉS
A Baltazár Színház idén 20 éves. Egy csodálatos, izgalmas, úttörő időszak lezárásaként, egyben egy új korszak nyitányaként készült ez a film, amely a színház szellemiségét és művészi hitvallását mutatja be. A filmet szerkesztette Elek Dóra, a társulat alapítója és művészeti vezetője, vágó Kende Júlia HSE.

15.00–17.00
Baltazár Ház/II. emeleti kiállítótér
nincs előzetes helyfoglalás

PITYPANG KÉPEKBEN – FOTÓKIÁLLÍTÁS
Csóti Rebeka idén diplomázott a Budapesti Metropolitan Egyetem fotográfi a szakán. Másfél évvel ezelőtt egy egyetemi feladat miatt kereste fel a színházunkat. A színészek tehetsége, kitartása és az évek során összecsiszolódott, szeretettel teli közössége annyira magával ragadta, hogy többet szeretett volna megmutatni belőlük. Egy éven át fotózta a társulatot. Az így született képriport – amely a diplomamunkája is egyben – nemcsak a színházban töltött boldog, illetve olykor szomorkás időket mutatja be, hanem egy-egy színész magánéletébe is betekintést nyújt.
E kiállítás képei a Pitypang című előadást megelőző próbákon készültek

Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen tér 3.
+36-1-342-7163, +36-20-616-1156
info@bethlenszinhaz.hu
www.bethlenszinhaz.hu

10.00–23.00
Bethlen Galéria

ÉPÜLETTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS
A 89 éves épület története (híres lakók, alaprajzok, korabeli cikkek, fotók).

11.00-18.30
Piknik sarok

KÉZMŰVESKEDÉS ÉS INTERAKTÍV JÁTÉKOK
A színház előtti füves területen gyerekeknek és felnőtteknek egész nap.(esőhelyszín: Galéria)

10.00-11.00
13.00–14.00
Színház és lakóépület

HÁZ- ÉS KULISSZAJÁRÁS A PINCÉTŐL A BUNKERIG, A BETHLEN TÉR 3. SZÁMÚ HÁZBAN (INDULÁS A SZÍNHÁZBÓL)
Barangolás a 89 éves épület rejtett zugaiban és a színházban, kulisszatitkokkal és régi történetekkel Kellér Dezsőtől Békés Pálig.

11.00–12.00
Színházterem

MARICA BÁBSZÍNHÁZA / CIPŐMESE – SZERELMETES TULIPÁNTOM
Különleges animáció tárgyakkal, bábokkal, zenével és szerelemmel fűszerezve, 50 percben, 3-99 éveseknek.

15.00–16.00
Színházterem

SZÍVLAPÁT – RÉSZVÉTELI VERSSZÍNHÁZ
Előadja: Igó Éva és Zoltán Áron. Az azonos című versantológia alapján rendezte: Dézsi Fruzsina és Gerencsér Anna.
A Bethlen Téri Színház és a Manna közös, Találkozások programjának előadása. (14+)

16:00-17:30
Bethlen tér 3. belső udvara

GANG SZÍNHÁZ / BÉKÉS PÁL: EGY KIS TÉRZENE
TALÁLKOZÓ PONT: SZÍNHÁZ ELŐTERE
Színház a gangon! Békés Pál színműve a nyitottságról, az életigenlésről és a zene erejéről, melynek helyszíne valóban egy VII. kerületi társasház. Rendező: Kroó Balázs
A Pulzus Társulás és a Bethlen Téri Színház produkciója.

18:30-20:00
Színházterem

SPIRITA TÁRSULAT / iJOBS – NYILVÁNOS PRÓBA
Bepillantás a színfalak mögé: a társulat felújítópróbát tart, melynek lényege a rég játszott jelenetek felelevenítése, átrendezése, mely sokszor vicces pillanatokhoz vezet, így egyaránt szórakoztató és izgalmas a nézők számára. Rendező: Egressy G. Tamás

20.30–21.00
Bethlen tér

Tűzzsonglőr bemutató
Komáromi Alexandra játszik a tűzzel a Bethlen téren.

21.00–23.00
kávézó

BAKELIT PARTY
Válogassunk együtt a színház bakelitgyűjteményéből (Karády, Bilicsi, Kazal, Janis Joplin, Simon and Garfunkel, Beatles, ABBA, LGT és még több 100 külföldi és magyar lemez vár).

Budapest Bábszínház
Nagyszínpad, Ország Lili Stúdió:
1062 Budapest, Andrássy út 69.
Kemény Henrik Terem:
1064 Budapest, Vörösmarty utca 31.
+36-1-461-5090, +36-1-342-2702
szervezes@budapestbabszinhaz.hu
www.budapestbabszinhaz.hu
www.facebook.com/budapestbabszinhaz

10.00–11.00
előcsarnok

Tízóraizz velünk!
Kakaó és kalács party keretében közös tízóraizásra hívjuk a családokat, hogy személyesen találkozhassanak kedvenc bábfiguráikkal és a Bábszínház művészeivel.

11.00–19.00
Előcsarnok

KÉSZÍTSD EL, VIDD HAZA!
Bábos-kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak egész nap.

12.30–13.15 13.00–13.45 13.30–14.15 14.00–14.45 14.30–15.15 15.00–15.45 15.30–16.15 16.00–16.45 16.30–17.15 17.00–17.45 17.30–18.15 18.00–18.45
Teljes épület

KULISSZAJÁRÁS – BÁBSZÍNHÁZ 7X
A nagy sikernek örvendő bábszínházi kulisszajárás állomásain ezúttal a különböző bábtechnikák világába kalauzoljuk el vendégeinket. A program résztvevői a Bábszínház zegzugos folyosóit járva most is betekinthetnek a műhelyekbe, a színfalak mögé és más titkos helyiségekbe.Ízelítő az árnybábok és árnytechnikák világából.

13.45–14.15 14.45–15.15 15.45–16.15 16.45–17.15 17.45–18.15
Nagyszínpad

Színpadtechnikai show
Bemutató a bábok, paravánok, fények, hangok és zsinórok működéséből vagy „nem működéséből”.

11.15–11.45 12.15–12.45 13.15–13.45 15.15–15.45 16.15–16.45
Kemény Henrik Terem

KUFLIK
A Színház- és Filmművészeti Egyetem 2. éves bábszínész-rendező hallgatóinak előadása Dániel András népszerű meséiből.

18.30-19.30 19.30-20:30
Kemény Henrik Terem

VIHAR ELŐTTI CSEND
Játékos felkészülés „A viharra” – színházpedagógiai program felnőtteknek.

21.00-22.00
ORSZÁG LILI STÚDIÓ

A Vihar
Nyílt próba a Budapest Bábszínház idei első bemutatójához kapcsolódva, 16 éven felülieknek, vezeti Szikszai Rémusz.

Budapesti Operettszínház
1065 Budapest, Nagymező u. 17.
+36-1-312-4866, +36-1-353-2172, +36-1-269-0118
jegy@operett.hu
www.operett.hu
www.facebook.com/operettszinhaz

11.00–11.45
Csillárterem

SZÉLFÚTTA CSODAMUZSIKA
Mesés színházpedagógiai foglalkozás 8 éves korig Kékkovács Mara vezetésével. Közreműködik: Bordás Barbara

12.15–13.00
Csillárterem

OPERETT ANZIX
Zenés színházpedagógiai foglalkozás 10 éves kor felett Kékkovács Mara vezetésével. Közreműködik: Bordás Barbara.

16.00–16.40 17.00–17.40
Házi színpad

SZÁLLJ FEL, SZABAD MADÁR!
Tánctanítás az István, a király produkció koreográfusaival 2 csoportban. 40 fő/csoport.

16.30-17.30
Kálmán Imre Teátrum

KEDVENCEINK KEDVENCEI
Teátrumi talkshow. Közreműködik: Dolhai Att ila, Földes Tamás, Janza Kata, Siménfalvy Ágota, Szabó P. Szilveszter.

17.00–22.00
Raktárszínház

VIZUÁLIS MŰTŐASZTAL
A Semmelweis című opera, oratórikus kórkép élőképes programja.

18.00–19.00
Raktárszínház
nincs előzetes helyfoglalás

DR. SEMMELWEIS IGNÁC RENDEL
Közreműködik: Szabó P. Szilveszter.

18.00–19.00 21.00–22.00
A színház területein

BACKSTAGE
Betekintés a kulisszák mögé játékmestereink vezetésével 2-2 csoportban. 30 fő/csoport.

19.30-20.30 22.00–23.00
Nagyszínpad

„HOSSZÚ AZ ÉJSZAKA, NE MENJEN MÉG HAZA...”
Gálaműsor színházunk sztárjaival. Közreműködik: a Zenekar, Énekkar, Balett kar és a Musical Együttes.

23.00-00.00
Raktárszínház

NEW GENERATION – ISMERETLEN ISMERŐSÖK
A Pesti Broadway Stúdió nemrég végzett és jelenlegi növendékeinek különleges musicalválogatása.

00.00-02.00
Kálmán Imre Teátrum

TEÁTRUMI ÉJSZAKA
Táncos mulatság és karaoke party művészeink közreműködésével.

Dumaszínház
1082 Budapest, Corvin sétány 1/b.
+36-1-788-7260, +36-30-680-5263
jegyfoglalas@dumaszinhaz.hu
www.dumaszinhaz.hu

13.30–14.30
Corvin Dumaszínház

TINDER-TOJÁS
Felméri Péter, Ács Fruzsina, Lakatos László, Musimbe Dávid Dennis.

15.30–16.30
Corvin Dumaszínház

VÉTKEZŐK VIADALA
Janklovics Péter, Elek Péter, Ráskó Eszter, Szabó Balázs Máté.

17.30–18.30
Corvin Dumaszínház

HÁZTARTÁSI SZEX! – PÁRKAPCSOLAT 40-IG ÉS TÚL
Szobácsi Gergő és Szupkay Viktor közös estje.

19.30–20.30
Corvin Dumaszínház

KÍVÁNSÁGSZATYOR PISTIVEL
Bellus István önálló estje.

21.30–23.00
Corvin Dumaszínház

MOGÁCS-LABOR
Mogács Dániel önálló estje.

Erkel Színház
1087 Budapest, II. János Pál pápa tér 30.
+36-1-332-6150
info@opera.hu
www.opera.hu

22.00–02.00
előcsarnok

OPERATIPPTÚRA
Tízpróbás operatotó nem csak rettenthetetlen rajongóknak: tippeljen helyesen érdekes operaügyi kérdésekben, majd találja el a gonoszokat, és ajándék CD-vel jutalmazzuk!

22.00–02.00
előcsarnok, Kodály-terem

HANGHATÁROZÓ
Mi fán terem a hőstenor? Az egyes énekhangfajokat családfába rendezve az Előcsarnokba ültettük, hogy jól hallható és látható módon eligazítást nyújtsanak az énekhangok világában. Egyben saját hangját is felmérheti végre a Kodály-teremben, sokat hallott korrepetitorunk szakértő segítségével. Ha mindezzel nem érné be, színezzen koloratúrszopránokat festőmesterünkkel!

22.00–02.00
Bernáth-büfé

OPERAKARAOKE
Nem kell Florence Foster Jenkinsnek lennie ahhoz, hogy kedvenc operaslágereit (meg)értő közönség előtt adhassa elő! A csodálatos Bernáth-büfé karaokeklubbá alakul, ahol Kristóf István énekművész vezetésével a legnépszerűbb áriák és duettek közül válogathat.

23.00–23.45 00.00–00.45 01.00–01.45
színpad

PINGPANGPONG – PUCCINI-HŐSÖK A KÖZÖNSÉG KEZÉBEN – INTERAKTÍV OPERAELŐADÁS
Az idei évadban Puccinié a főszerep: mind a tizenkét operáját műsorra tűzi a Magyar Állami Operaház. Éppen ezért – áttekinthetően, dióhéjba sűrítve – megismertetjük nézőinket a Puccini-operák tipikus karaktereivel és életük jellemző kérdéseivel, melyekben azonban a döntés most a közönségre hárul: a vázolt megoldási lehetőségek közül a nagyobbat dobó csapat választhat.
Szerencse, eleve elrendeltetés vagy szabad akarat – a szerelmes Puccini-hősök Önöktől várják sorsuk alakulását, jobbra vagy rosszabbra fordulását.
Rendező és narrátor: Aczél András

Hatszín Teátrum
1066 Budapest, Jókai u. 6.
+36-1-999-9570
teatrum@hatszin.hu
www.hatszin.hu

10.00–11.00
színházterem

DÉLELŐTTI „HATSZÍNEZŐ”
A Manócska Társulat meséje a legkisebbeknek a Színházak Éjszakája reggelén.

11.00–11.40
színházterem

MESÉK NEMCSAK BEZÁRT VILÁGBAN ÉLŐKNEK
A Gólem színház csendes meséi autista gyerekek számára, de nem csak nekik.

12.00–13.00
színházterem

TE ÉRTED A GYEREKED?
Részlet az Adrian Mole újabb kínszenvedései a felnőtt kor küszöbén című ifjúsági előadásból, majd beszélgetés a kamaszainkról szakember segítségével.

17.00–18.00
színházterem

AMI AZ ELŐADÁSBÓL KIMARADT
A Gólem Színház Zs-kategória, avagy önfeledt zsidózás revüvel című előadás kimaradt jelenetei egyetlen alkalommal!

19.00–20.00
színházterem

MILYEN A JÓ NÉZŐ?
Stratégiai szerepjáték a Manna Produkció A Grönholm-módszer előadásának szakértőivel.

20.00-21.00
színházterem

NE MARADJUNK ANNYIBAN!
Szalai Kriszta, a Maradjunk annyiban című monodráma írója és előadója a hajléktalanságról beszélget, a vendég Lakatosné Juditka, akiről az előadás szól.

21.00–21.45
színházterem

A VÁRI
Vári Évával beszélgetünk – az Orlai Produkció beszélgetése.

21.45–22.30
színházterem

FELHANGOLVA
Nagy Dániel Viktor és Hrutka Róbert közös koncertje.

22.30-24.00
színházterem

KICSIT KUPLÉZGATUNK, MOST KICSIT MÁSKÉPP
Falusi Mariann és Lang Györgyi kuplézgat meglepetésvendégekkel.

Játékszín
1066 Budapest, Teréz krt. 48.
+36-1-331-8925
info@jatekszin.hu
www.jatekszin.hu

15.00-19:00

KULISSZAJÁRÁS
Betekintés a függönyön túlra. Informatív túra a kulisszák mögött meglepetésvendégekkel, 45 percenként induló, harminc fős csoportokban.

15.00-21.00

TURNÉBUSZ
A Játékszín és a Karinthy Színház között ismét útnak indul a Turnébusz, melyen közkedvelt színművészek társaságában utazhatnak. A járat 15 órakor indul a Játékszíntől, majd óránként kel útra egyik színháztól a másikig egészen 22 óráig.

15.00-15.45
Bock színpad

MESEDÉLUTÁN
Üljenek fel varázsszőnyegünkre, és ismerkedjenek meg Hapci Benő, Mirr-Murr, Pom Pom és Oriza-Triznyák kalandjaival!

16.00-16.45
Bock színpad

VERS A’LA CARTE
Hirtling István interaktív, szórakoztató verses estje, remek színészekkel. Szem nem marad szárazon!

17.00-18.00
Bock színpad

HÁZIBULI
Csonka Pici slágergyűjteménye.

19.00-19.45
Nagyszínpad

Randikutya (Dog Story)
Hozd el kedvencedet és együtt főszereplők lehettek! A Dog Story stábja hiányos, az űrt a közönség soraiból pótoljuk. Ezúttal a négylábúakat is várjuk!

20.00-20.45
Nagyszínpad

MENOPAUZA
Betekintést nyerhetnek a fantasztikus négyes titkaiba. Hernádi Judit, Náray Erika, Szulák Andrea és Tóth Enikő az évad első bemutatójára készül. Menopauza – nyílt próba.

21.00-22.00
Nagyszínpad

KAMARA VARIETÉ
Megelevenedik a múlt, bűvészek, táncosok, akrobaták és még sok meglepetés vár Gálvölgyi János vezényletével.

József Attila Színház
1134 Budapest, Váci út 63.
+36-1-270-7514
szervezes@jozsefattilaszinhaz.hu
www.jozsefattilaszinhaz.hu

15.00–15.30
Előcsarnok

MEGNYITÓ. LUCIFER SHOW – EGYVELEG
Részletek a Lucifer show w című történelmi revüből; dalok a XX. századból – az Ujjé, a Ligetben-től a Ringasd el magad-ig.

15.00, 15.30, 16.00 és 16.30

Kulisszajárás
Ismerd meg színházunk épületét színészeink vezetésével!

15.30-16.30 és 18.00-19.00
Kávézó

RAPID RANDI SZÍNÉSZEINKKEL
Ismerd meg kedvencedet 5 percben!

16.00–17.30
Előcsarnok
van előzetes helyfoglalás

II. DIÁK SLAM POETRY
Kicsit vers, kicsit rap, kicsit színház 3 percben.

17.00–18.00
Kávézó

IRKA – IRODALMI KÁVÉHÁZ – SOROZATINDÍTÓ ELŐZETES
Márai Sándor világsikerű regénye, A gyertyák csonkig égnek októberi bemutatója kapcsán Spilák Klára kérdezi az előadás alkotóit.

17.45–18.15
ELŐCSARNOK

A TALÁNY AKUSZTIK KONCERTJE
Zenés kortárs irodalom.

17.45–20.00
Stúdió

MENNYIT ÉR A SZERELEM?
Az erkölcs és a jólét vásznon és színpadon. Beszélgetés a Veszek egy éjszakát főszereplőivel – filmvetítéssel. Közreműködik: Kovalik Ágnes, Fila Balázs, Ujréti László, Chajnóczki Balázs, Pikali Gerda. Film: Tisztességtelen ajánlat.

18.00–18.45
Kiállítóterem

BESZÉLGETÉS A DIE PÄPSTIN – A PÁPANŐ MUSICAL KAPCSÁN
Készülő bemutatónkról Szokolai Brigitt a dramaturg beszélget vendégeinkkel: Jankovics Marcell, Bihari Puhl Levente és Hargitai Iván (rendező).

19.00-20:30
Nagyszínpad

DIE PÄPSTIN – A PÁPANŐ (MUSICAL) – NYÍLT PRÓBA
Magyarországon elsőként látható szeptember 29-től a József Attila Színházban Dennis Martin Die Päpstin – A pápanő musicalje. A darab központi kérdése a mai nők számára is aktuális: család vagy karrier? Hogyan képes a XXI. századi nő egyszerre több társadalmi szerepben is megfelelni?

21.00-22:00
Előcsarnok

„AZT CSINÁLOK, AMIT ÉN AKAROK”
Koncert színészeink kedvenc dalaiból.

Jurányi Produkciós
Közösségi Inkubátorház
1027 Budapest, Jurányi u. 1-3.
+36-70-777-2533
juranyijegy@gmail.com, juranyititkarsag@gmail.com
www.juranyihaz.hu

15.00–20.00
JURÁNYI LABOR, II. EMELET

A VÉRÜNKET ADJUK!
Te is vedd véresen komolyan az ügyet és csatlakozz! Véradás a Pesti Est, az Országos Vérellátó Szolgálat és a Jurányi Ház szervezésében.

16.00–18.00
Színházterem, alagsor

SZAPPANBUBORÉKOS PIZSIPARTY – KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK 3 ÉVES KORTÓL
Közös családi rongyrázás a kedvenc slágereinkre.

18.00-20.00
KAMARATEREM, MAGASFÖLDSZINT

„FÜGGÖK A SZEREN”
Az érdeklődők egy színházi nevelési műhelymunkában vehetnek részt, ahol a kamaszok droghoz való viszonyát vizsgáljuk. Foglalkozásvezetők: Pass Andrea, Réti Adrienn.

20.30-21.15
SZÍNHÁZTEREM, ALAGSOR

A CSATORNA: SPECIÁLIS KÜLÖNKIADÁS
Kimaradt jelenetek, kulisszatitkok, meglepetés TV-műsor A csatorna című produkció alkotóival, Egger Gézával, Göndör Lászlóval, Hajmási Péterrel, Kuna Károllyal és Laboda Kornéllal. Bolond, ötletes, bizarr és pofátlan egyveleg a televíziózás életéből.

Karaván Színház
1092 Budapest, Ráday u. 34.
+36-30-867-3804
karavanma@gmail.com
www.karavanma.hu

11.00–11.45
Színházterem

Banyamesék
Élőzenés mesejáték óvodásoknak és kisiskolásoknak. Az előadás keretében két székely és egy orosz népmesét láthatnak a gyerekek. A meséket bábok segítségével adják elő a színészek. Nem használnak paravánt, hanem ők is láthatók, így színészi játékkal, mimikával válik színesebbé a humoros előadás. A színészek a gyerekeket játékosan bevonják a történetbe. Játsszák: Deák Fruzsina, Horváth Kristóf, Nyári Pál, Tari Teri.
Rendezte: Tóth Géza.

13.00–14.00 15.00–16.00
színházterem

I’M ONLINE
Ifjúsági darabunk nagyon kényes és egyre égetőbb kérdésekkel szembesíti a nézőket: az előadás témája az iskolai és az internetes zaklatás. Az előadás elsődleges célcsoportja a zaklatásoknak leginkább kitett általános iskolás és középiskolás korosztály. A darab főszereplője Pálma, a 15 éves roma kamaszlány. Nemcsak életkora, hanem széthulló családja, a származásával kapcsolatban soha el nem kezdett beszélgetések miatt is rendkívül sérülékeny. Amikor a család új helyre költözik, Pálmát váratlanul egyre durvább, egyre fokozódó iskolai és internetes zaklatássorozat éri. Játsszák: Lovas Emília, Figeczki Vanda, Bakondi Jázmin, Pászik Cristopher, Baranyi Csaba.
Rendezte: Tóth Géza.

19.00–20.15
színházterem

prah
A Prah két szereplőjével, egy házaspárral megtörténik az, amiről a legtöbben csak álmodunk: Öttalálatosuk van a lottón. Álmodozni könnyű, örülni viszont nehéz. Kakaó-Prahos dobozba dugják az öttalálatos szelvényt. A félelmetes fecni felszakítja bennük a mérgező múltat. A házaspár nem tud mit kezdeni az ölébe hullott lehetőséggel: hisz már nem vásárolhatják vissza az elmúlt éveket, és már nem válthatják meg a közös jövőjüket sem.
Játsszák: Nyári Szilvia, Nyári Oszkár
Rendezte: Tóth Géza.

Karinthy Színház
1115 Budapest, Bartók Béla út 130.
+36-1-203-8994, +36-1-783-5030
info@karinthyszinhaz.hu
www.karinthyszinhaz.hu

09.00–09.50 10.00–11.00
Nagyszínpad

INDULJON JÓL A REGGEL!
Jóga Szirtes Balázzsal, Bozó Andreával. Szükséges: kényelmes ruha és matrac.

11.00–12.00
HÖKÖM STÚDIÓ

REGGELI KEDVENCEDDEL
Reggelit készít Karinthy Márton és családja.

13.00–14.30
Nagyszínpad

VAJON ÉPÍTHETÜNK-E EGY ÉLETET HAZUGSÁGRA?
Bunbury, avagy Szilárdnak kell lenni i nyílt próbája.

13.00–14.30
HÖKÖM STÚDIÓ

EBÉD KEDVENCEDDEL

15.00–16.00
Nagyszínpad

SZINKRON SZÍNHÁZ
A Csengetett , Mylord?-sorozat a Karinthy színpadán.

15:00
Buszjárat
van előzetes helyfoglalás

Busz a Játékszínből a Karinthyba
Karinthy Márton és Bank Tamás

16:00
Buszjárat
van előzetes helyfoglalás

Busz a Karinthyból a Játékszínbe
Zsurzs Kati

16.00–17.00
HÖKÖM STÚDIÓ

UZSONNA KEDVENCEDDEL
A Tanár Úr, kérem! csapata megpróbál palacsintát sütni.

16.30–17.30
Nagyszínpad

JEL SZÍNHÁZ
Mire kell figyelni, hogy a halló és a nehezen vagy egyáltalán nem halló nézők szórakozása ne szenvedjen csorbát? Dányi Krisztián és Hegedűs Katalin jeltolmács, 2 színész és 2 jelenet.

18:00
Buszjárat
van előzetes helyfoglalás

Busz a Karinthyból a Játékszínbe
Földes Eszter

18.00–19.30
Nagyszínpad

HA LENNE MÁS IS ...AVAGY A FÉRFI ÉS A NŐ DALBAN
Gubás Gabi és Szabó Győző zenés estje.

18.00–19.30
HÖKÖM STÚDIÓ

VACSORA KEDVENCEDDEL
Kerekes József készíti el a Színházak Éjszakája vacsoráját.

20:00
Buszjárat
van előzetes helyfoglalás

Busz a Karinthyból a Játékszínbe
Gubás Gabi

20.00–21.30
Nagyszínpad

A Mi kis falunk a Karinthyban
Az RTL Klubbal közös, közönségtalálkozó. Beszélgetés a szereplőkkel, alkotókkal, filmbejátszások. Vendégek lesznek többek között Kerekes József, Szabó Győző, Csuja Imre - a Polgármester, Lengyel Tamás - Gyuri, Szabó Győző - Stoki, Kerekes József - Baki, Ripli Zsuzsanna - Dóri, Kapitány Iván - a sorozat rendezője

22.00–23.00
Nagyszínpad

TANÁR ÚR, KÉREM! AZ ÉJSZAKÁBAN

23.30–24.30
Nagyszínpad

„EZ CSAKIS ANNAK SIKERÜLHET, AKI MEGPRÓBÁLJA.”
A Tudás 6alom Csoport előadása. Vezetőjük Horváth Kristóf „Színész Bob”.

00.30
Nagyszínpad

KULISSZAJÁRÁS KARINTHY MÁRTONNAL

Katona József Színház
1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 6.
+36-1-317-4061, +36-1-266-5200
KAMRA
1052 Budapest, Ferenciek tere 4.
+36-1-318-2487
szervezes@katonaszinhaz.hu
www.katonajozsefszinhaz.hu

15.00–16.30
ELŐCSARNOK

JÓ KÉRDÉS – „HÍRES VAGY, HOGYHA EZT AKARTAD” – ÉS HA VALAKI NEM AKARTA?
A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozata.

15.00, 17.00, 18.30
Sufni
nincs előzetes helyfoglalás

LENGYEL TÉVÉSZÍNHÁZ
Kortárs lengyel darabok a filmvásznon.

18.00, 20.00, 22.00
Nagyszínpad

KRITIKAKRITIKA
Elegáns mondat egy színésztől, ha azt mondja: „én nem foglalkozom a kritikával”. Biztos, hogy nem mond teljesen igazat. Már e mondat kiejtésével is ezt teszi. Mi a Színházak Éjszakáján felvállaljuk, hogy kicsit azért foglalkozunk vele. Szereplők: Fullajtár Andrea, Kiss Eszter, Szirtes Ági, Ascher Tamás, Bányai Kelemen Barna, Dankó István, Elek Ferenc, Keresztes Tamás, Máté Gábor, Takátsy Péter, Tasnádi Bence, Vizi Dávid. Rendező: Kocsis Gergely

18.00, 20.00, 22.00
KAMRA

ANNA WAKULIK: ARATÁS – LENGYEL FELOLVASÓSZÍNHÁZ
Anna Wakulik Aratás című drámájának felolvasószínházi változata Rajkai Zoltán rendezésében. A dráma egy apa, a fia és egy nő szerelmi háromszögét mutatja be. A kortárs lengyel dráma nagyfokú érzékenységgel reagál a valóságra, mondanivalója folyamatos gondolkodásra készteti a közönséget. Szereplők: Dér Zsolt, Fekete Ernő, Rujder Vivien. Rendező: Rajkai Zoltán

10.00–13.00
Haris köz

KERÜLJ BELJEBB!
A Behívó színházpedagógiai programja, színházi játszótér 8-13 éveseknek.

13.00–14.30
Haris köz

Mozgás-Szín-Tér
A Behívó színházpedagógiai programja. Közreműködik: Jordán Adél

15.00–17.00
Haris köz

RENDSZERVÁLTÓ TÖRTÉNETEK
A Behívó idei évadának egyik fókusztémája a rendszerváltás és annak hatása a mai magyar társadalomra. Mindenkinek van története a rendszerváltás idejéből, ha nincs, akkor hallott valamit a nagyszüleitől, szüleitől. Nézzünk vissza együtt mindarra, ami akkor történt! Meghívott vendégek: Ascher Tamás, Bod Péter Ákos, Horváth Aladár, Magyar Bálint, Szalai Júlia. Moderátor: Lakner Zoltán

17.00–18.30
Haris köz

IMPRÓ FESZTIVÁL
A Behívó színházpedagógiai programja. Közös improvizáció a Katona színészeivel. Csókolózás egy ismeretlennel, akivel később összekötöd az életed; spontán zenélés; éjszakai darázsvadászat – nyáron fesztivál-történeteket gyűjtöttünk. Most el is játsszuk őket! Közreműködik Mészáros Blanka és Lengyel Benjámin e.h.

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház
1061 Budapest, Jókai tér 10.
+36-1-311-0870, +36-1-312-0622
info@kolibriszínhaz.hu
www.kolibriszinhaz.hu

15.00–17.00
ELŐCSARNOK

MESEOLVASÁS – KICSIKNEK NAGYOKTÓL
3 helyszínen hallgathatnak mesét művészeinktől a gyerekek.

17.00–18.30
Színházterem

DRÁMA-TÁRSAS-JÁTÉK
Társasjáték felnőtteknek, mely keretében a Klamm háborúja, a Nincsenapám, seanyám és a kettős:játék előadásunk problémakörét dolgozzuk fel játékos formában színházi nevelési szakembereinkkel és művészeinkkel.

19.00–20.30
előcsarnok

A HERCEG ÚRFI VIZSGÁJA
Szabad drámás játék színészeinkkel.

21.00–23.00
SZÍNházterem

VISSZATÉRŐ
Czukor Balázs rendezése a színház alapítótagjainak személyes élettörténeteiből meríti anyagát. Az előadás azt a kérdéskört járja körül, hogy mennyiben határozzák meg életünket szüleink cselekedetei és elvárásai, miként módosul a szülőkhöz és a gyerekkori élményekhez fűződő viszonyunk az évek során, és miért érdemes, ha egyáltalán érdemes, felfedni és megérteni a korábbi események hátterét. Az előadást követő drámafoglalkozáson színházi nevelési szakembereket bevonva az alkotók a felnőtt nézőinkkel közösen keresik kérdéseikre a választ.
16 éven felülieknek.

23.00–23.30
SZÍNHÁZTEREM

A KOLIBRI FÚVÓSOK KONCERTJE
Színészeink évek óta játszanak fúvós hangszereken előadásainkban, most ízelítőt adnak tudásukból, slágerekkel színezve.

00.00–01.00
SZÍNHÁZTEREM
mozgáskorlátozottak számára akadálymentesített

RETRO DIAFILMVETÍTÉS
A Színházak Éjszakáján immár hagyománnyá vált kolibris program, melyben a diafilmek művészeink hangján elevenednek meg Kecskeméti Gábor zenei aláfestésével.

Magyar Színház
1077 Budapest, Hevesi Sándor tér 4.
+36-1-341-3849
titkarsag@mszinhaz.hu
www.pestimagyarszinhaz.hu

13.30–14.15
Nagyszínpad
van előzetes helyfoglalásmozgáskorlátozottak számára akadálymentesítettvakok és gyengén látók számára akadálymentesített

IDŐFUTÁR – NYÍLT PRÓBA
Tasnádi Csaba rendezővel, az Éj Királynőjével, Kempelen Farkassal és a 21. század gyermekeivel.

14.00–14.45 14.45–15.30
Próbaterem

SZEREPCSERE BENKŐ NÓRÁVAL
Színházi játszóház diákok számára színiakadémistákkal, improvizációval.

14.00–15.30
szalon

SZABÓ MAGDA ÖRÖKSÉGE – TÜNDÉR LALA
A készülő előadás díszlet- és jelmezterv elfogadó értekezlete, majd beszélgetés Szabó Magda jogutódjával, Tasi Gézával.

14.30–16.00 16.00–17.30
Nagyszínpad

SZÍNHÁZI MESTERSÉGEK BEMUTATÓJA
A színházi kalandtúrán megismerhetik a háttérdolgozók munkáját.

15.00–15.45 16.30–17.15
Nagyszínpad
program jelnyelvi tolmáccsal kísérve

FOLYTASSA, CICERÓ!
A friss bemutatónkhoz kapcsolódó játékból kiderül, mi az a minisztériumi érzékiség, mit súg az audionarrátor és mit jelez a jelnyelvi tolmács.

15.00–19.00 óránként
GOBBI KLUB

ÖLTÖZŐI BESZÉLGETÉSEK
Sándor Erzsi partnerei: Haumann Péter és Zalán János, Hámori Ildikó és Dániel Vali, Béres Ilona és Fodor Tamás, Tahi József és Tóth Éva.

16.00–17.00 17.30–18.30
próbaterem

CSALÁDI JÁTSZÓTÉR ÉS FOLYTASSAM, HÖLGYEM/URAM?
Színházpedagógia a családi szerepekről kiskorúaknak, majd pikánsabb témák feldolgozása a 18+ korosztály számára.

16.00–17.00
szalon

SUNCITY-KARAOKE
A Holnap Tali!-musical slágereivel te lehetsz a parti sztárja!

17.30–18.30
szalon

OPERA-LIGHT
Opera? Komolyan? Komolyan, komolytalanul! A VOCALISE előadásában.

18.30–19.30 20.30–22.00
SINKOVITS SZÍNPAD

OCCIDENTAL EXPRESS
A Trap Door Theatre társulat nyílt próbája és előadása. A próbára tolmácsot biztosítunk, az előadást angolul értő nézőinknek ajánljuk.

19.00–22.00
NAGYSZÍNPAD

FOLYTASSA, CICERÓ!
Az előadás korlátozott számban karszalaggal is megtekinthető.

19.00–19.45
GOBBI KLUB

ÍRÓSZOBA
Tasnádi Istvánnal és Egressy Zoltánnal beszélget Vasvári Judit.

19.30–20.30
próbaterem

UTÁNKÉPZÉS ITTAS VEZETŐKNEK
Mindenki elmesélheti kedvenc autós sztoriját – a színészek is.

Momentán Társulat
Impró színház
1066 Budapest, Ó utca 4.
Tel.: +36-1-400-6885
szervezes@momentantarsulat.hu
www.momentantarsulat.hu

11.00–12.30
SZÍNHÁZTEREM

BIZTONSÁGOS INTERNETHASZNÁLAT – TELENOR HIPERSULI + TANÁRBLOG
Középiskolásoknak szóló interaktív, improvizációs színházi elemeket tartalmazó program.

13.00–14.00 14.00–15.00
SZÍNHÁZTEREM ÉS PINCE

Impróworkshop kicsiknek
Az improvizálást nem lehet elég korán elkezdeni. Ha elmúltál 8 éves, várunk Téged egy közös játékra.

13.00–14.00 14.00–15.00
SZÍNHÁZTEREM ÉS PINCE

Impróworkshop nagyoknak
Te hogy improvizálsz? Játssz velünk, nevess velünk! Próbáld ki magad a közös játékban, fogadunk, hogy beindul a kreativitásod.

15.30–16.30
színházterem

RE:VERZE
Szőke Szandra és Pirisi László előadásán a szemünk előtt születnek a slágerek, bepillanthatunk a popzene műhelytitkaiba. Semmi nincs előre megírva. Dobj be egy ötletet, és figyeld, ahogy dallá válik!

15.30–16.30
pince

TESSÉK!
Eltűnődtél már impróelőadás közben, hogy hogyan csinálják? Játssz velünk 10 percet a színpadon és meglátod: imprózni mindenki tud!

17.00–18.00
színházterem

RENDEZŐK VIADALA
Legyen romantikus tinifilm? Vagy a Kalahári sivatagban játszódó kalandfilm? Esetleg egy retro sci-fi az űrben? Nézz bele és szavazd meg a neked tetsző imprótörténetet, mert a végén csak egy maradhat!

18.30–19.30
színházterem

Lev&Te – RADA BÁLINT
Mi történik, ha egy színpadra kerül egy profi színész és egy profi imprós?

20.00–21.00
színházterem
van előzetes helyfoglalásmozgáskorlátozottak számára akadálymentesített

RÖGVEST
Interaktív impróshow. Rövid, pörgős jelenetek tele fordulatokkal és váratlan megoldásokkal. Az alap Momentán-élmény.

21.30–22.30
színházterem

Late Night RögvEst
Késő esti imprós elhajlás, melyben nem leszünk szemérmesek. Figyeld a játszókat: lehet, hogy már náluk is lecsúszott néhány korty?

Ódry Színpad
(Színház- és Filmművészeti Egyetem)
1088 Budapest, Vas u. 2/c.
+36-1- 338-4758
szervezes@szfe.hu
www.szfe.hu

10.00–11.00
Várkonyi Terem

Az égigérő almafa
Az alsósoknak szóló dramatikus játszóházban az Égigérő fa című mese különböző nemzetiségi változatait dolgoztuk össze dramatikus eszközök segítségével. A mese világának közös megteremtése a kalandos utak, akadályok leküzdése mind-mind lehetőséget ad arra, hogy a résztvevő gyermekek egyéni és kollektív szereplehetőségeket kipróbálva átéljék a mesét. Egy csapatként vágunk neki a kalandnak, melyben az együttműködés, kitartás és türelem kulcsfontosságú eleme mesénknek. Célunk a történetben rejlő értékek, tanulságok megismertetése és a közös játék élménye.

14.00–15.30
Nádasdy Terem

Silent workshop
Add nekünk a hangod! Nem örökre, csak másfél órára! Ne aggódj, nem fogjuk használni! Hogy mégis miért tennéd mindezt? Hogy meglásd, hogy mennyire sok mindent el tudsz mondani nélküle is. Célunk, hogy egy nagy közös játék keretein belül együtt tapasztaljunk, teremtsünk kapcsolatokat, valljunk magunkról, tudjunk meg dolgokat a másikról, mindezt a verbalitás legkisebb igénye nélkül.

15.00–16.10
202-es Terem

A hét hírei
Egy prominens személy különleges szociális érzékenységétől vezérelve csodálatos napot töltött együtt az árvízkárosultakkal.
Célunk, hogy az együtt töltött idő alatt aktuális hírek játékos feldolgozásán keresztül közösen reflektáljunk médiával kapcsolatos jelenségekre, a „képbe kerülés” nehézségeire, vagy épp annak egyre bővülő lehetőségeire, a nagy hírlavinákra, vagy csak arra, hogy megint kiselefánt született az állatkertben.
„Újabb manipuláció a szavazatokért. A prominens személy egy fotó erejéig hajlandó volt beállni az árvízkárosultak közé.” Akkor most, hogy is volt mindez? Kinek higgyek? Hogyan tájékozódjak? A hírközlés, újságírás nem objektív szakma? És hol vagyok én ebben a gépezetben?
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresünk választ foglalkozásunk során.

16.00–17.30
Várkonyi Terem

Loud workshop
Hányszor érezted, hogy valamit már nem tudsz szavakban kifejezni? Hányszor adtad volna ki a feszültséget, vagy akár az örömöt artikulálatlan érzelmi hangok által? Hányszor érezted, hogy ezt nem mered megtenni, mert nem szokás? Ha legalább egyszer, akkor itt a jó hír, mi most kísérletet teszünk ennek szokásba vételére. Gyere és hangoskodj velünk a lehető legnagyobb biztonságban és jókedvben!

17.00–18.30
Hevesi Terem

Csapatás
A SzínMűVeletek csapatépítő foglalkozása eredetileg kilencedikes középiskolai osztályok számára lett tervezve, melyben egymás megismerésével és a közös problémák megoldásával foglalkoznak a fiatalok.
Most a Színházak Éjszakáján mindenkit szeretettel várunk, aki szeretné kipróbálni magát egy új közegben, játékos formában. A foglalkozásban fontos szerepet kap az érintés, a fizikalitás, ami a legelemibb tapasztalatszerzési forma. Továbbá játszunk a verbális és a non-verbális kommunikáció különböző formáival, miközben ezeket a hatásokat vizsgáljuk és használjuk. A közösen teremtett biztonságos légkör lehetőséget ad önmagunk és egymás megismerésére.

18.00–19.30
Nádasdy Terem

Otthon 2.0
Az iskola/munkahely a második otthonunk, ez köztudott. Az ott eltöltött idő alapján legalábbis. De vajon otthonos-e? Megfelel-e ez a tér az azt használók igényeinek? Inspiráló, támogató, tanulóbarát? Csapatunk ezen kérdésekre reflektálva dolgozik az Otthon 2.0 névre hallgató térspecifikus foglalkozás-sorozaton. Az alapvetően középiskolás osztályoknak tervezett programból a Színházak Éjszakáján egy demo-foglalkozást tartunk, betekintést adva az épített környezeti nevelésbe, illetve abba, hogy milyen módszerekkel is dolgozhat egy drámainstruktor.

18.00–18.45
Ódry Színpad

Barangolás
Épületbejárás a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

19.00–19.45
Ódry Színpad

Barangolás
Épületbejárás a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

20.00–21.30
Padlás

Pink Mojos and the Fuckfaces koncert
A Színház- és Filmművészeti Egyetem idén végzős hallgatóinak bulinak indult zenekara, kedvenc számaik sajátos átdolgozásával, jó kedvvel, szépséggel.
4 lány és 3 fiú bontja szét a házat a ma és a tegnap hatalmas slágereivel.
Az Öt Grácia: Cvikker Lilla-ének, Józsa Bettina- ének, Mentes Júlia Virgínia- ének, szintetizátor, Nagy-Bakonyi Boglárka- ének, Széles Flóra- ének
A Három Testőr: Fehér András- dob, Hunyadi Máté- Basszusgitár, ének, Szilágyi Szabolcs- gitár.

22.30–00.00
220-as terem

1089 (SZÍNHÁZ AZ ORROD HEGYÉN)
Az SZFE ötödéves prózai színművész osztályának előadása, amely egy improvizációs kurzus nyomán született.
Five in One. Öt szkeccs – egy előadás. A végzős színész-hallgatókkal együtt játszik Stork Natasa, aki csaknem tíz éve ugyanebbe az osztályba járt.
Szereplők: Bajor Lili, Fehér András, Hajdu Tibor,Hevesi László, Koller Krisztián, Konfár Erik, Koroknai Sándor, Kurely László, Nagy Katica, Stork Natasa, Szalay Bence
Rendező: Kárpáti Péter

00.00–01.30
Ódry Színpad, nagyszínpad

Shakespeare’s Grand Band – Romeo and Julietcomeaway!
Rómeó és Júlia koncert a negyedéves színművész osztály 4 tagjával zenekari kísérettel! A Szegedi Szabadtéri Színpadon július 27-én bemutatott Rómeó és Júlia előadás zeneszerzője Márkos Albert. A koncerten most meghallgathatod, milyen dalok szövik át a Hegedűs D. Géza rendezte előadást.
Fellépnek: Ábel Stella – ének, Horváth Csenge – ének, Márkus Luca – ének, Rudolf Szonja – ének, Hajduk Károly - ének, gitár, Samodai Bence János – trombita, Hajla Norbert – trombita,Gruber Tamás – tenorharsona, Bihary Ferenc Jakab – basszusharsona, Kovács Péter -tuba, Szabó János Bence – hegedű, zongora, Márkos Albert – cselló, Miklós Szilveszter – dobok, ütőhangszerek

Örkény István Színház
1075 Budapest, Madách Imre tér 6.
+36-1-267-3770, -71, +36-1-235-0032, -33, +36-1-235-0920
szervezes@orkenyszinhaz.hu, titkarsag@orkenyszinhaz.hu
www.orkenyszinhaz.hu

15.30–17.00
A SZÍNHÁZ TERÜLETE

KÖZ-BEJÁRÁS: SZÍNHÁZ- ÉS VÁROSTÖRTÉNETI SÉTA A SZÍNFALAK KÖZÖTT
Mesélők: Görbe Márk művészettörténész és Neudold Juli az ÖrkényKÖZ vezetője.

16.30–17.30
MADÁCH TÉR

INTERAKTÍV SZÍNHÁZI JÁTSZÓTÉR A MADÁCH TÉREN
Színházi gesztusokból és gyerekkori történetekből épül kiállítás a Madách téren áthaladó emberek bevonásával. Játékmesterek: az Örkény KAPTÁR közösségének diákjai.

17.00–18.00 19.00–20.00 21.00–22.00
színpad

AKI KÉRDEZ: MÁCSAI PÁL
Aki válaszol:
17:00–17:30 Csuja Imre, Máthé Zsolt, Hámori Gabriella, Zsigmond Emőke, Kehi Richárd fővilágosító
17:30–18:00 Gálffi László, Znamenák István, Vajda Milán, Érdi Ariadne rendezőasszisztens
19:00–19:30 Für Anikó, Tenki Réka, Dóra Béla, Takács Nóra Diána, Vásárhelyi Márton, a Stúdió műszaki felelőse
19.30–20.00 Bíró Kriszta, Csákányi Eszter, Kókai Tünde, Jéger Zsombor, Frank Mónika öltöztetőtár-vezető
21:00–21:30 Epres Attila, Novkov Máté, Pogány Judit, Polgár Csaba, Csire Zoltán színpadmester
21:30–22:00 Nagy Zsolt, Ficza István, Kerekes Éva, Patkós Márton, Tóth Julianna fodrásztár-vezető

17.30–24.00
STÚDIÓ/ PRÓBATEREM

KÖZ-JÁTÉK: SZÍNHÁZI JÁTÉKOK FELNŐTTEKNEK
Gyerekkori történetekkel, játékkedvvel és a fantáziánkkal dolgozunk.
Játékmesterek: Bethlenfalvy Ádám, Fodor Fanni és Neudold Juli, az ÖrkényKÖZ munkatársai. Velünk játszanak az Örkény színészei is:
17:30–19:00 Stúdió – Polgár Csaba, Kerekes Éva, Patkós Márton
18:30–20:00 Próbaterem – Ficza István, Máthé Zsolt, Csuja Imre
19:30–21:00 Stúdió – Znamenák István, Zsigmond Emőke, Vajda Milán
20:30–22:00 Próbaterem – Jéger Zsombor, Für Anikó
21:30–23:00 Stúdió – Takács Nóra Diána, Dóra Béla
22:30–24:00 Próbaterem – Kókai Tünde, Novkov Máté

Ferencvárosi Pinceszínház
1093 Budapest, Török Pál utca 3.
+36-1-218-0116
penztar@pinceszinhaz.hu
www.pinceszinhaz.hu

13.30–14.10
színházerem
van előzetes helyfoglalásmozgáskorlátozottak számára akadálymentesítettvakok és gyengén látók számára akadálymentesített

KIRÁG-LAK
Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézete és Országos Büntetés-végrehajtási Intézet Tököl – „Mákvirág” színjátszó csoport. A szövegkönyvet írta: Nagy Klára Katalin bv. százados. Színpadra állította: Nagy Klára Katalin bv. százados és Csizmadia Csaba bv. százados.

14.15–15.45
GERSHWIN TEREM

ESSÜNK BŰNBE! – ÉLŐ VÍGJÁTÉKKÉSZÍTÉS
Szereplők: Ambrus Asma, Deutsch Anita, Horváth Károly, Kinizsi Ottó. Rendező: Dömötör Tamás.

16.00–16.50
színházterem

A JÖVŐNK FELÉ
A Balassagyarmati Fegyház és Börtön Fórum Színházának előadása. Egy volt fogvatartott darabja nyomán szerkesztette és rendezte: István Gyöngyi.

17.00–18.30
Színházterem

BESZÉLGETÉS A BÖRTÖNSZÍNHÁZRÓL
A beszélgetésben – az érdeklődő közönségen túl – részt vesznek: Balázs Péter bv. dandártábornok – intézet parancsnok (Pálhalmai Országos Bv. Intézet), Bogotyán Róbert bv. ezredes – szolgálatvezető (Biztonsági Szolgálat), Kovács Mihály bv. ezredes – mb. szolgálatvezető (Fogvatartási Ügyek Szolgálata), valamint Szy Katalin pszichológus. Moderátor: Frenkó Zsolt.

19.15–20.45
Színházterem

PER OLOV ENQUIST: TRIBÁDOK ÉJSZAKÁJA – PRÓBA BŰNTELENÜL ÉS BÜNTETLENÜL
Szereplők: Györgyi Anna, Juhász Réka, Kaszás Gergő, Gömöri András Máté. Rendező: Kiss Csaba.

20.00–21.00
Gershwin Terem

BIOPON ÉS BORSODI – AMIK BŰNBE VISZNEK – STAND-UP COMEDY
Redenczki Mária és Maczkó Ádám.

zárásig
Színházi büfé

PINCELEBEK A PULT MÖGÖTT

16.30–17.30
Radnóti Színház színpad

SZÍNÉSZ LESZEK. EGY ÓRA ALATT
Színészmesterség foglalkozás a Radnóti színpadán Kelemen József vezetésével. Közreműködik: Józsa Bettina eh., Konfár Erik eh., Márfi Márk eh., Vilmányi Benett.

18.00–19.00
Radnóti Színház színpad

ÍGY ÍRTOK TI – SNECI VEZETÉSÉVEL
a nézők által előre megadott mondatokból a számítógép darabot ír, a színészek meg eljátsszák.
A téma: felújítás, építkezés, költözés.
Mindezért felelősséget vállal: Schneider Zoltán
Közreműködik: Martin Márta, Martinovics Dorina, Bálint András, Rusznák András, Konfár Erik eh. és Farkas Böbe

19.30–20.30
Radnóti Színház színpad

ELEVEN HANGOK
Kovács Mártonnal, a Szakértőkkel, a Radnóti Színház színészeivel és a közönséggel.

21.00–22.30
Radnóti Színház színpad

A SZAKÉRTŐK ZENEKAR NEW YORK UTÁN ELŐSZÖR BUDAPESTEN A RADNÓTI SZÍNHÁZBAN A SZÍNHÁZAK ÉJSZAKÁJÁN!
A Szakértők Zenekar (népszámosak, helyi vállalkozás, avagy ki vagyok én?) New York után először Budapesten a Radnóti Színházban a Színházak Éjszakáján! Az idén 15 éves, sokat megélt orkesztra ezúttal Jessica Lurie és Matt Dariau nélkül lép közönség elé. Ám a hangáradatban föltűnik minden egyes zaj, zörej, melódia, melyet Kaposvártól New Yorkig, a Csiky Gergely Színháztól a Nemzeti Színházon át a La Mama Theatre-ig no és a Nublu Clubban együtt fedeztek föl Mohácsi Jánossal – és ezen a nyáron a két amerikai fúvóssal – a zabolátlan muzsikusok.
A Szakértők:
Bánfalvi Eszter – ének, Radnay Csilla – ének,Sebesi Tamás – dobok, ütők, ének, Csíkvár Gábor – bőgő, Wagner-Puskás Péter – billentyűk, Bodor Tibor „Teskó” – harmonika, Rozs Tamás – cselló, ének, hömi, Némedi Árpád – cimbalom, ének, Kápolnás Attila – klarinétok, szaxofonok, Ágoston Béla – klarinétok, szaxofonok, Kovács Márton – hegedű, ének, Zságer-Varga Ákos – billentyűk, potméterek
Különleges vendégek: Lovas Rozi – ének, Pál András – ütők, Závada Pál

15.00–15.45
Lengyel Intézet
mozgáskorlátozottak számára akadálymentesített

„ÁTVÁLTOZÁSOK DESZKÁRA” KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ ÉS SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A RADNÓTI 2018/2019-ES ÉVADÁRÓL
A kiállítást megnyitja és a deszkákról emlékeket idéz: Kováts Adél és Bálint András

16.00–17.30
Lengyel Intézet

TÉNYLEG TE DÖNTESZ? – HOL VAN A HATÁRA A SZABAD DÖNTÉSHOZATALNAK?
A foglalkozás során megvizsgáljuk, mik motiválnak/irányítanak/gátolnak minket életünk nagy döntései során. Mennyire hozzuk meg saját döntéseinket, vagy vagyunk a körülmények, körülöttünk levők hatása alatt. A RIM Radnóti Ifjúsági Műhely színházi nevelési foglalkozása.

18.00–19.30
Lengyel Intézet

„EZT IS ELVISZEM MAGAMMAL...” – MENNI VAGY MARADNI?
Egyre többen döntenek úgy, hogy szerencsét próbálnak külföldön. A foglalkozás során azt a kérdést feszegetjük, mi van máshol, ami itt nincs. Illetve mik azok a tényezők, amik itthon tartanak minket. Hol van az igazi otthon? A RIM Radnóti Ifjúsági Műhely színházi nevelési foglalkozása.

20.00–21.30
Lengyel Intézet

17 DOBOZ CIGI – KINEK MIT JELENT 20.000 FORINT?
Húszezer forintból egy család havi élelmiszer szükségletét ki lehet gazdálkodni. De ha összeszámoljuk a rajtunk lévő ruhák és kiegészítők értékét, az lehet, hogy jóval meghaladjak ezt az összeget. Hogyan bánjunk felelősségteljesen a pénzzel és mit jelent az, hogy "a pénz értéke"? A RIM Radnóti Ifjúsági Műhely színházi nevelési foglalkozása.

Rózsavölgyi Szalon Arts&Café
1052 Budapest, Szervita tér 5.
+36-1-266-8337, +36-30-463-8822
szalon@rozsavolgyi.hu
www.rozsavolgyi.hu,
www.facebook.com/rozsavolgyiszalon

13.30–14.30
mozgáskorlátozottak számára akadálymentesítettvakok és gyengén látók számára akadálymentesített

NŐK, AKIKTŐL MENŐBB A MAGYAR FILM
Résztvevők: Mészáros Márta, Enyedi Ildikó, Szilágyi Zsófia
Kérdezi őket: Réz András filmesztéta
Egy animációs filmes, egy filmrendező, aki 1989-es nemzetközi sikerét ismétli meg, és egy elsőfilmes, aki – tanárához hasonlóan – rögtön Cannes-ban mutatkozhatott be. Közülük ketten már bekerültek A kultúra 50 arca közé, a harmadik alkotó pedig már biztos jelöltje a következő KULT50-nek. A program a Fidelio KULT50 kiadványával kapcsolatos #trend és #brand beszélgetés-sorozathoz kapcsolódik.

14.45–15.30 15.45–16.30
mozgáskorlátozottak számára akadálymentesítettvakok és gyengén látók számára akadálymentesített

A NAGY MEGGYŐZÉS
Résztvevők: Alföldi Róbert, Sztarenki Pál és Gábor György filozófus
A beszélgetést vezeti: Rónai Egon újságíró, szerkesztő
A 20. századi európai történelem egyik legtitokzatosabb története: hogyan menekült meg Párizs 1944-ben Hitler bosszújától. A párizsi svéd konzulnak, Nordlingnak mindössze egyetlen éjszakája van, hogy meggyőzze és lebeszélje Choltitz tábornokot, hogy – Hitler parancsát végrehajtva – a francia fővárost lerombolja. Ennek a találkozásnak a története Cyril Gely darabja, a Diplomácia, amely a Rózsavölgyi Szalonban lesz műsoron október végétől. Az alkotók arról is beszélgetnek a Színházak Éjszakáján: mi minden múlik egyetlen emberen? Vagy egy találkozáson? A lelkiismereten? És Párizzsal vajon eltűnt volna Európa is?

16.45–17.30
mozgáskorlátozottak számára akadálymentesítettvakok és gyengén látók számára akadálymentesített

MINDENKI MÁSKÉPP EGYFORMA
Résztvevők: Ullmann Mónika, Józan László és Stefanik Krisztina pszichológus, autizmus-szakértő
A beszélgetést vezeti: Mohácsi Szilvia újságíró, szerkesztő
Táncórák a címe Mark St. Germain darabjának, amely szeptember közepétől látható a Rózsavölgyi Szalonban. A történet szerint egy autista fiatalember szeretne táncleckéket venni az egykori Broadway-klasszis táncostól, aki egy balesetben súlyosan megsérült. Ullmann Mónika a „tánctanár”. A fiatalembert Józan László játssza. Az előadáshoz segítséget nyújt egy autizmus-szakértő is. De nem csak ez kerül szóba ezen a beszélgetésen. Sok minden mást is megtudhatunk az autizmusról, amely egyidős az emberiséggel, s Magyarországon nagyjából százezer embert érint. A világunk viszont közös, amelyet mi így látunk, ők meg úgy.

17.45–18.30
mozgáskorlátozottak számára akadálymentesítettvakok és gyengén látók számára akadálymentesített

A PUSKAPOROS UTCA TITKAI – MERÉSZ FELOLVASÓ-SZÍNHÁZ
Közreműködnek: Auksz Éva, Györgyi Anna, Náray Erika, Őze Áron
Jöjjenek, és merjenek benézni az ablakon, a fellebbenő függöny mellett, a Puskaporos utca százhetvennégybe. A pokol tornácára. Az életünkre. Hallgassanak bele a bizarr humorú, merész, olykor kegyetlen könyvbe: Ozsgyáni Mihály A fátylam kicsit oldalra billent című regénye az idei esztendő egyik irodalmi meglepetése. Olvasó- és rajongótábort teremtett magának a kötet. Most pedig „hangos irodalmat” formálnak belőle a szerző színészkollégái, akikkel együtt játszik a Szalonban.

RS9 Színház
1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 9.
+36-1-269-6610 
rs9szinhaz@rs9.hu, jegy@rs9.hu
www.rs9.hu
www.facebook.com/rs9official

16.00
Fehér Terem

MASZKFESTÉS GYEREKEKNEK
Színészkollégáink gipszmaszkokat készítenek és festenek a gyerekekkel és szüleikkel.

19.00
Színházterem

Kean
A hosszú élet titkára még nem derült fény. Recept meg különösen nincs rá. Egy biztos: a hivatástudattal élő emberek sokkal nagyobb érzelmi amplitúdóval ütköznek az élet legkisebb problémáival szemben is. Talán még jobban érvényes ez az ún. művészi elhivatottsággal élő emberekre, akiknek egyenesen kötelességük az ütközés, a „menny és pokol” közti járatra retúrbérlet váltása, a hivatalok packázásával való rendszeres szembenállás. Meg lehet-e úszni? Tisztes kort megélni? Vagy a szélsebesen áramló gondolat pusztító hatása ellen nincs mit tenni, csak „meghalni, elszunynyadni, semmi több”?
Kean minden idők legnagyobb angol színésze, „őt látni játszani a színpadon olyan volt, mint Shakespeare-t olvasni villámfénynél” (Coleridge)
Raymund Fitzsimons művének felhasználásával átdolgozta, játssza és rendezte: Széles László. Zenéjét szerezte: Gallai Péter.

21.00
Vallai Kert

EGY PERCCEL TOVÁBB
Dráma egy felvonásban
A Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál fődíjas előadása. Szereplők: Kondákor Zsófi, Jászberényi Gábor. Rendezte: Gerner Csaba; Írta: Tallér Edina. A Másik Produkció előadása.
Mit rontunk el egy társkapcsolatban? Miért nem működik? Miért hozzuk jelenbe a múlt hibáit? – többek közt ezekre a kérdésekre keresi a választ nő és férfi. „Állítólag a sors, az eleve le van osztva, mint a kezdőlapok a kártyajátékban. De hogy ki nyer, az már rajtunk múlik, mármint a játékosokon. Simán meglehet, hogy tök jó lapjaid vannak, csak rohadtul nem értesz a kártyához, és elszúrod. Meg olyan is van, hogy nem figyelsz a többiekre eléggé, magadra se... Ha a másokét már sejted, a saját lapjaidat pedig ismered, akkor csak ész meg bátorság kérdése az egész. A kártya, az ilyen. Meg, mondjuk, lehet csalni is, ha minden kötél szakad... Van, aki nyerni akar mindenáron... Én viszont sokszor csak lapulok a fűben...”

11.00–12.30
STÚDIÓ K SZÍNHÁZ

ODÜSSZEUSZ BOLYONGÁSAI – bábos kalandjáték iskolásoknak
Az eposz alapján írta: Tóth Réka Ágnes. Odüsszeusz: Sipos György. Mesélő: Spilák Lajos. További szerepekben: Homonnai Katalin, Nyakó Júlia, Pallagi Melitta, Lovas Dániel.
Játékmester: Fodor Tamás.
Zeneszerző: Spilák Lajos.
Fény: Major Mátyás.
A rendező munkatársa: Zágoni Nóra, Krecz Krisztina.
Tervező és rendező: Németh Ilona.
Ott, ahol szaladnak a szőlőszemek, ahol feketéllnek az olajbogyók, ahol a narancsok nem hógolyók: ott mesélik Odüsszeusz történetét. Odüsszeuszét, akitől megremegett a hegyekben az érc, és léptétől még az emberevő óriás is félt. Kezében csak úgy táncolt az íj és repült a vessző, eltalált vele mindent, amit a görög hős csak kiötölt. Hatolt. Hetelt. De hiába volt csavaros az esze, a trójai háború után a tengeren rekedt. Szigetről szigetre vándorolt hajójával, hogy hazaérjen végre, de az istenek nem szeretik az egyszerűséget. Csábítják szirének, ugatnak rá Szkülla-kutyák, Odüsszeusz pedig minden bajból igyekszik kivágni magát, hogy újra láthassa családját. De hazajutni sokszor nehezebb, mint elindulni.

Szkéné Színház
1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. II. emelet
+36-20-384-6049
jegy@szkene.hu
www.szkene.hu

12.00–13.00 12.15–13.15 12.30–13.30 12.45–13.45 13.00–14.00 13.15–14.15 13.30–14.30 13.45–14.45 14.00–15.00 14.15–15.15 14.30–15.30 14.45–15.45 15.00–16.00 15.15–16.15 15.30–16.30 15.45–16.45
BME (TALÁLKOZÓ A SZKÉNÉNÉL)
van előzetes helyfoglalás

KERESS! TALÁLJ! SZKÉNÉZZ!
Szívesen bolyonganál egy igazi színházi útvesztőben? Térképpel a kezedben – egyedül vagy csapatban – vágj neki a BME labirintusának: kutasd fel a Műegyetem titokzatos épületének és vadregényes kertjének rejtett zugait. Hogy ki és mi vár útközben? Lehet, hogy I. Erzsébetbe botlasz, lehet, hogy egy gengszterbe, Don Quijotéba vagy egy... csirkébe - Ha megoldod a feladványokat, ha kiállod a próbákat, kincseket kapsz jutalmul. Kalandra fel! 12 órától 15 percenként indítunk útnak, az utolsó lehetőség 15.45 órakor lesz! Találkozó a Szkéné bejáratánál.

16.00–17.30
Trafóklub

GONDOLAT GENERÁTOR: JÁTSSZUNK HÚSZÉVESSÉGET! A #MINDENKITÖRTÉNET PROJEKT WORKSHOPJA
Az idén 20 éves Trafó októberi születésnapjára egy történetgyűjtésen alapuló közösségi színházi előadással készül a Gondolat Generátor, a Trafó színházpedagógiai műhelye. Mit jelent húszévesnek lenni? Mi az a történet, amit szívesen megosztanál másokkal? Ami meghatároz? Valami, ami vicces, szokatlan vagy éppen intim? Mik voltak a céljaid? Érezted, hogy felnőtt él? Mi változott azóta? Van olyan, hogy „húszévesség”?

18.30–19.30
Trafóklub

ÁLLAMBIZTONSÁGI TÖRTÉNETEK
Hatvanas évek, Magyarország: az állambiztonsági szolgálat szoros megfigyelés alatt tart egy magyar származású, angol filmrendezőhallgatót, akiről azt gondolják, hogy az angoloknak kémkedik. Ő csak egy a számos hazai és külföldi művész, mérnök, tanár, pék, gépkocsivezető és traktoros közül, akiket megfigyelnek, akikről barátok és családtagok jelentenek. Vajon hány barátot kell beszervezni, hogy valakinek minden lépéséről tudjanak? Mindenkiről szerezhetnek kompromittáló információt? Mindenkinek van valami eltitkolnivalója a társadalom vagy akár saját maga előtt? Ebben a rendszerben a megfigyelők is megfigyeltek, és bonyolult stratégiákat kell kidolgozniuk ahhoz, hogy ne váljanak áldozatokká. De mi van a szavak mögött, és mit árul el egy-egy tekintet? Lehetséges, hogy feloldódjon egymásban a megfigyelő és a megfigyelt pillantása?
Eredeti ügynöki jelentések nyújtanak betekintést az állampolgári megfigyeltség intim és hétköznapi részleteibe, és szembesítenek minket nem csak a felszín alá rejtett titkokkal, hanem saját megfigyelő tekintetünkkel is. Ma, a Facebook és a Tinder korában.
A program kapcsolódik Kelemen Kristóf Megfigyelők című új előadásához, melynek bemutatójára november 24-én kerül sor.
A program Színházak Éjszakája karszalaggal ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött.

21.00–23.00
Trafóklub

SZERI VIKTOR / PÁLL TAMÁS / MUSKOVICS GYULA: PHOENIX – ONGOING PERFORMANSZ
A PHOENIX a 49. vasútvonal alatt , minden héten péntektől hétfőig állandóan nyitva tart. A tér korszerű szűrőberendezése kint tartja a káros anyagokat, zavartalan szórakozást biztosítva a föld alatti hangárban táncoló tömegnek. Jól felszerelt laboratóriumának és tisztán tartott fülkerendszerének köszönhetően a meghittebb együtt létek kedvelőinek is ajánlott . A PHOENIX-ben nincsenek tabuk, csak titkok. Olyan biztonságos tér, ahol pontról pontra kitalálhatod, hányféleképpen okozhatsz élvezetet magadnak és másoknak. Az esemény a Műhely Alapítvány „Az Ismeretlen Kutatása” ” című programsorozatának egyik állomása.

11.00–22.00
PANORÁMA-TEREM

HAJÓMAKETT-KIÁLLÍTÁS
Hajótörténeti kiállítás a TRIP bázisán, az egykori Kassa Hajón.

14.00–15.00
NAGYTEREM

BESZÉLGETÉS – ELŐADÁSRÉSZLET
A TRIP és a PartVonal Műhely művészeivel közös beszélgetés diákokkal diákokról.

15.00–17.00
SZÍNHÁZTEREM

FELOLVASÓSZÍNHÁZ
Totth Benedek: Afganisztán című művének felolvasószínházi előadása.

16.00–22.00
TRIP Terasz

PremierParty by ZsVÁ - Sun Set Edition

21.00–22.00
nagyterem

EGY ÓRA A MALADYPÉVEL
Beszélgetés a Maladype Színház alkotóival, művészeivel.

22.00–04.00
színházterem

SZÍNHÁZAK ÉJSZAKÁJA AFTERBULI
Fellépők: Azegrivár, Tasnádi-Várvölgyi duó (Ed Is On light), noÁr, BEKVART, DJ Szabó Simon.

19.00–20.10
nézőtér
van előzetes helyfoglalásmozgáskorlátozottak számára akadálymentesített

LARA DE MARE: AMERIKAI LEGENDA
Elvis Presley nemcsak korának volt szimbolikus alakja. A mai napig milliós rajongótábor tartja életben a legendát. 2011-ben Budapest díszpolgára lett és a Margit híd budai hídfőjénél parkot neveztek el róla. Az Amerikai legenda című előadásunkkal mi is a „királyra” emlékezünk. Napvilágot lát Elvis egyetlen házasságának története, magánéletének kevésbé ismert részletei. Felcsendülnek az énekes ismert dalai, hogy újra és újra magával ragadjanak bennünket.
Elvis: Frech Zoltán
Priscilla Presley: Szilvási Judit
Rendező: Boros Zoltán

20.20
nézőtér

ELVISRE EMLÉKEZÜNK, KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Az idén Elvis évet írtunk. Az előadás két főszereplőjét, Szilvási Juditot és Frech Zoltánt kérdezi Topolcsányi Laura arról, hogy mit jelent számukra Elvis, és hogy milyen volt a próbafolyamat.

14.00–16.10
ÚJSZÍNHÁZ EGÉSZ ÉPÜLET

KULISSZAJÁRÁS MEGLEPETÉS IDEGENVEZETŐVEL
Ismerd meg az Újszínház épületét a pincétől a zsinórpadlásig! 14 órától 10 percenként induló 70 percig tartó kulisszajárás.

16.00–17.00
BUBIK ISTVÁN STÚDIÓSZÍNPAD

FELÚJÍTÓ PRÓBA MÁSKÉNT
Hogyan is néz ki egy felújító próba? Most megmutatjuk. Aki ebben segít: Esztergályos Cecília, Tordai Teri és Bordán Irén színművészek.

17.00–18.30
NAGYSZÍNPAD
mozgáskorlátozottak számára akadálymentesített

GYŐZD LE AZ ÚJSZÍNHÁZ SZÍNÉSZEIT!
Szereted a játékokat? Tudsz sakkozni? Esetleg biliárdozni? Vagy csocsózni? Most próbára teheted magad, hátha sikerül legyőzni színészeinket.

18.30–19.30
BUBIK ISTVÁN STÚDIÓSZÍNPAD

VEGYÉL RÉSZT TE IS A NAGY HO-HO-HO HORGÁSZ CÍMŰ ELŐADÁSUNK ELŐKÉSZÍTÉSÉBEN!
Milyen egy esti horgászat Csukás István íróval, Incze József színművésszel, Papp Csaba akadémiai növendékkel, Kökényessy Ági színész-rendezővel és Bártfay Rita dramaturggal? Ez a találkozás egy különleges estét ígér, hiszen remek alkalom személyes ismerősként üdvözölni, megismerni a legendás gyermekkönyvírót, A Nagy Ho-ho-ho horgász megalkotóját (Csukás Istvánt), A Nagy Ho-ho-ho horgász színpadi megszemélyesítőjét (Incze Józsefet), a Főkukacot (Papp Csabát), a rendezőt (Kökényessy Ágit), akitől az előadás ötlete származik és a dramaturgot (Bártfay Ritát), akivel színpadi művé varázsolták a két regényt. Megannyi kulisszatitokra derül fény...

20.00–22.00
NAGYSZÍNPAD

TÖRÖK ÁDÁM ÉS A MINI

Vidám Színpad - Eurocenter
1032 Budapest, Bécsi út 154.
I. emelet, Mi mozink nagyterem
+36-70-370-5441
info@vidamszinpad.hu
www.vidamszinpad.hu
www.facebook.com/szinhaz.vidamszinpad

16.00–16.50
EUROCENTER SZÍNHÁZTEREM

A KISKAKAS GYÉMÁNT FÉLKRAJCÁRJA
Interaktív, zenés produkció. A színpadon megelevenedik az isztambuli palota környezete és hangulata.

16.50–17.30
EUROCENTER SZÍNHÁZTEREM

SZÍNÉSZSIMOGATÓ

17.30–19.00
EUROCENTER SZÍNHÁZTEREM

PRÓBÁLD KI MAGAD A SZÍNPADON!
Interaktív színészmesterség óra Hábermann Lívia színésznővel és a Szín-Tér Stúdió növendékeivel.

20.00–20.50
EUROCENTER SZÍNHÁZTEREM

A jelenben a múlt! HUMORFORGÁCSOK
Forgács Gábor Jódlista, "Csíz-ista" Humorista, Trappista, Nyista műsora. Közreműködik: Straub Dezső

21.00–22.00
EUROCENTER SZÍNHÁZTEREM

MIN NEVET A VIDÁM SZÍNPAD KÖZÖNSÉGE?
Böröndi Tamás és Straub Dezső összecsapása a humor jegyében, a Vidám Színpad legnépszerűbb darabjainak legvidámabb részleteivel, melybe bevonják a közönséget is. Közreműködik a majdnem egész Vidám Társulat.

22.00–22.30
EUROCENTER SZÍNHÁZTEREM

EGY CSÓK ÉS MÁS SEMMI
Jelenetek – zenés összeállítás.

Vígszínház
1137 Budapest, Szent István körút 14.
Pesti Színház
1056 Budapest, Váci u. 9.
+36-80-204-443
szervezes@vigszinhaz.hu
www.vigszinhaz.hu
www.facebook.com/vigszinhaz

19.00
Vígszínház

BŰN ÉS BŰNHŐDÉS
Dosztojevszkij az emberi lélek mélységének legnagyobb ábrázolója. Világhírű krimije egy brutális gyilkosság és az azt követő nyomozás története. Van-e olyan helyzet, amikor megengedhető, sőt szükségszerű az emberölés? A kérdés nemcsak Raszkolnyikovot foglalkoztatja, hanem számunkra is fontos, hiszen világszerte háborúk dúlnak és tombol a terrorizmus.
Főbb szereplők: Orosz Ákos, Stohl András, Hegyi Barbara, Bata Éva, Bach Kata, Börcsök Enikő, Karácsonyi Zoltán, Wunderlich József, Telekes Péter, Vecsei H. Miklós.

19.00
Pesti Színház

AUDIENCIA
Egy királynő. Tizenkét miniszterelnök. Hatvan év. II. Erzsébet királynő a huszadik század és korunk egyik legjelentősebb uralkodónője. Az audienciáin miniszterelnökeit fogadja, Winston Churchillt, Margaret Thatchert, John Majort, vagy éppen David Cameront. Nemcsak a kormányzás nehézségeibe nyerünk betekintést, hanem megismerhetjük korunk egyik legközvetlenebb, legszellemesebb, legmegkapóbb személyiségét és az országát szolgáló minisztereit. A színmű az utóbbi évek egyik sikerdarabja a Broadway és a West End színházaiban. Nemcsak szórakoztató, de nagyon aktuális is, hiszen Anglia és az európai kontinens kapcsolata napjainkban is központi téma. II. Erzsébet szerepe egy újabb fontos állomása Halász Judit ötven évre visszanyúló, ragyogó pályafutásának.
Főbb szereplők: Halász Judit, Igó Éva, Hegedűs D. Géza, Lukács Sándor, Fesztbaum Béla / Hevér Gábor.

19.30
Vígszínház Házi Színpad

Horvai István és Kapás Dezső színházpedagógusokra emlékeznek tanítványaik
A Vígszínház társulata a Színházak Éjszakája alkalmából Horvai Istvánra és Kapás Dezsőre emlékezik. A Házi Színpadon Eszenyi Enikő igazgatónő és az egykori tanítványok kötetlen beszélgetés keretében idézik meg a két csodálatos színházi mestert a róluk szóló történetekkel, emlékezetes sztorikkal. Az est házigazdája: Hajdu Steve, Hűvösvölgyi Ildikó, Téri Sándor, Takács Katalin, Egri Katalin, Pogány György, Murányi Tünde, Lux Ádám, Töreky Zsuzsa, Kéri Kitty, Gáspár Sándor és Kováts Kriszta

21.30
Vígszínház Házi Színpad

Horvai István és Kapás Dezső színházpedagógusokra emlékeznek tanítványaik
A Vígszínház társulata a Színházak Éjszakája alkalmából Horvai Istvánra és Kapás Dezsőre emlékezik. A Házi Színpadon Eszenyi Enikő igazgatónő és az egykori tanítványok kötetlen beszélgetés keretében idézik meg a két csodálatos színházi mestert a róluk szóló történetekkel, emlékezetes sztorikkal. Az est házigazdája: Hajdu Steve, Vendégek: Schell Judit, Kamarás Iván, Keszég László, Újvári Csaba, Marozsán Erika, Cserna Antal, Bardóczy Attila, Eszenyi Enikő, Rátóti Zoltán, Hegedűs D. Géza, Gálffi László

A KÉK – KORTÁRS ÉPÍTÉSZETI KÖZPONT VÁROSI SÉTÁI

1. A PESTI BROADWAY ÉPÍTÉSZETE
Találkozó helyszíne: Thália Színház előtt
Időpontja: 2018. szeptember 22. 11:00, 14:00
Séta időtartama: 90 perc
Útvonal: térkép
Sétavezető: Hennel Zsófi a | KÉK
Budapest belvárosában van egy utca, igazából csak utcarészlet, amely kívülről párizsi Montmartre, belülről New York és showtime, magyarosan: kabaré. A sétán megvizsgáljuk a millennium és a '20-as évek szórakoztatóiparának építészeti megnyilvánulásait, a nagypolgárság gyönyörködtetésére szolgáló reprezentatív kifejezésmódokat, valamint a kulturális intézmények utóéletét.
2. VÍZIVÁROS SZÍNHÁZI ÉPÍTÉSZETE – ÁTRIUM, JURÁNYI, TRIP
Találkozó helyszíne: Mechwart liget - szökőkút
Időpontja: 2018. szeptember 22. 11:00, 14:00
Séta időtartama: 90 perc
Útvonal: térkép
Sétavezető: a KÉK munkatársa
Víziváros egy különleges atmoszférájú terület Budán, ahol számos értékes építészeti alkotás található a legkülönbözőbb korokból. Ebben a városrészben sűrűsödik a budai színházélet, melynek terei szinte mind átváltozásnak köszönhetik létezésüket: egy bauhaus korú volt filmszínház, egy hajdani középiskola vagy éppen egy nyolcvanéves dunai hajó.
3. FELTŰNŐ, REJTETT ÉS NEM LÉTEZŐ SZÍNHÁZAK A SUGÁRÚTON
Találkozó helyszíne: Budapest Bábszínház előtt
Időpontja: 2018. szeptember 22. 11:00, 14:00
Séta időtartama: 90 perc
Útvonal: térkép
Sétavezető: a KÉK munkatársa
A pesti sugárúton nemcsak bérházak, boltok és nagykövetségek kaptak helyet, hanem több színház is. Az Andrássy út ékkövének tekintett Opera mellett van itt pincében is előadóhely, elrejtett szecessziós Lajta épület, és a Nemzeti is majdnem ide került. Végigsétálunk a Bábszínháztól a Gödörig, és beszélünk majd dicső múltról és meg nem valósult tervekről is.
4. SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ VÁROS – KÖZTERÜLETEK SZEREPE A VÁROSI ÉLETBEN
Találkozó helyszíne: Kossuth téri vizes árok
Időpontja: 2018. szeptember 22. 11:00, 14:00
Séta időtartama: 90 perc
Útvonal: térkép
Sétavezető: Klaniczay János | KÉK
A város gyakran nem kizárólag az épületekről szól, hanem a közöttük kialakuló terekről. A közterületek kialakítása nagy szerepet játszik a városi életben, a mindennapok színházát az utcán látjuk. Utánajárunk, hogy milyen szimbolikával bír egy emelvény, miért nem kell minden térre park, és hogy miért színház az egész város.
5. BUDAPEST, A KULISSZA – MIÉRT MI JÁTSSZUK EL MOSZKVÁT, BERLINT ÉS PÁRIZST IS?
Találkozó helyszíne: Kossuth tér,Rákóczi szobor
Időpontja: 2018. szeptember 22. 11:00, 14:00
Séta időtartama: 90 perc
Útvonal: térkép
Sétavezető: Köves Bálint | KÉK
Ha igaz, amit Shakespeare állít, hogy színház az egész világ, akkor a hétköznapok színjátékának hátteréül az épületek szolgáltatják a díszletet. A város központját járva olyan épületeket/tereket nézünk meg, melyek tervezésénél különösen érzékelhető ez a felfogás. Mi a hasonlóság a budapesti történeti épületállomány jelentős részét meghatározó historizáló stílus és a díszlettervezés között ? Miért adható el Budapest más európai nagyvárosok illusztrációjaként a hollywoodi filmekben? És végül mi az, amit nem sikerült lemásolnunk?

AZ OSZMI VÁROSI SÉTÁI

6. „Nyitott ajtó” – Bajor Gizi egykori villájának titkokkal teli világa
Találkozó helyszíne: Bajor Gizi Színészmúzeum, 1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.
Időpontja: 2018. szeptember 22. 19:00
Séta időtartama: 90 perc
Sétavezető: Szebényi Ágnes, a Bajor Gizi Színészmúzeum vezetője
A Nemzeti Színház egykori dívája, a körülrajongott színésznő az 1930-as évektől a XII. kerület akkor még csöndes városszéli utcájában egy kétszintes villában élt egy óriási kert közepén. Az épület ma is áll, a Bajor Gizi Színészmúzeum vett e birtokba. Sétánk során a közel ezer négyzetméteres épület a nagyközönség előtt eleddig rejtett, titkokkal teli tereit fedezzük föl: egykor menekülteket rejtő alagsorától a tetőteraszon megbúvó manzárdszobán át a kertig. Mindezt a közelgő éj leple alatt, sötétedés után.
(A sétát csak 14 éven felüli látogatóinknak ajánljuk!)
7. Eltűnő és születő budai színházak
Találkozó helyszíne: I. ker., Clark Ádám tér, a sikló bejárata
Időpontja: 2018. szeptember 22. 17:00
Séta időtartama: 90 perc
Útvonal: Clark Ádám tér – Horváth kert – Jurányi utca
Sétavezető: Gajdó Tamás színháztörténész
Budán 1788-tól a Várszínházban, 1838-tól a Horváth-kertben álló Budai Színkörben évtizedeken keresztül német társulatok játszottak. A 19. század második felében Molnár György alapított a az első magyar nyelven játszó színházat. A Budai Népszínház 1861. szeptember 14-én nyitott a meg kapuit a Lánchíd budai hídfőjénél. Bár a Budai Színkörben Molnár is kísérletezett magyar nyelvű előadásokkal, az igazi áttörés Krecsányi Ignác nevéhez fűződik, aki 1883-ban, majd 1888-tól 1915-ig igazgatta ezt az intézményt. Ma már egyik sem működik, viszont két új színház várja a közönséget Budán – az Átrium és a Jurányi Inkubátorház.
8. Pincétől a padlásig színháztörténet
Találkozó helyszíne: I. ker., Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Krisztina körút 57.
Időpontja: 2018. szeptember 22. 17:00
Séta időtartama: 90 perc
Sétavezető: Ács Piroska színháztörténész
Ezt a sétát azoknak ajánljuk, akik mélyebben szeretnének megismerkedni a Krisztinaváros egyik különleges épületével, mely jelenleg az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet székháza. A séta során bejárjuk a rejtett zugokat, és feltárul a ház több száz éves története.
9. Az első hivatásos színtársulat nyomában
Találkozó helyszíne: I. ker., Dísz tér, a Korona cukrászda előtt
Időpontja: 2018. szeptember 22. 17:00
Séta időtartama: 90 perc
Útvonal: Dísz tér – Színház utca – Várkert Kioszk – Erzsébet híd – Régi posta utca
Sétavezető: Csiszár Mirella muzeológus
A séta során azokat a helyszíneket fedezzük fel, melyek az első hivatásos magyar színtársulat játszóhelyéül szolgáltak. A Várszínház, Buda első állandó színháza az egyetlen 18. századi magyarországi színházépület, mely a 21. század elejéig játszóhely volt. Itt , 1790. október 25-én tartott a Kelemen László társulata első előadását. A Reischl-ház a hajóhíd budai hídfőjénél állt, a mai Várkert Kioszk helyén. A pesti városfal déli körbástyájában, a Rondellában magyar előadást először 1790. október 27-én tartottak.
10. Eltűnt vagy csak átalakult? A pesti Broadway nyomában
Találkozó helyszíne: VII. ker., Madách tér, az Örkény István Színház előtt
Időpontja: 2018. szeptember 22. 16:00
Séta időtartama: 90 perc
Útvonal: Madách tér, Örkény István Színház – Újszínház – Thália Színház – Budapesti Operett színház – Radnóti Miklós Színház – Tivoli Színház – Király Színház – Budapest Bábszínház
Sétavezető: Maksai Ágnes színháztörténész
A séta során felkutatjuk, hová is álmodta meg Somossy Károly annak idején a pesti Broadway-t, és vajon meny- nyit láthatunk ma mindebből. Hogyan változtak át vagy tűntek el a mulatók és a színházak a főváros történelme során, és milyen történetek és emberek kapcsolódnak ezekhez a helyekhez. Felelevenítjük a múlt század csillogó-villogó, de gyakran viharos színházi életét.
11. Belvárosi színházak egykor és ma
Találkozó helyszíne: FUGA Budapesti Építészeti Központ előtt, a Katona József Színházzal szemben (V. ker., Petőfi Sándor u. 5.)
Időpontja: 2018. szeptember 22. 17:00
Séta időtartama: 90 perc
Útvonal: Petőfi Sándor utca – Váci utca – Vörösmarty tér – Erzsébet tér
Sétavezető: Klopfer Alexandra színháztörténész
Sétánk során a belváros ma is működő népszerű színházait járjuk be, így látogatunk el a Katona József Színházhoz, a Pesti Színházhoz és a Rózsavölgyi Szalonhoz. Felidézzük a Vörösmarty tér és az Erzsébet tér színháztörténeti jelentőségét is. Mindeközben az utcákat járva az egykoron ott élő színészek lakóhelyét is felfedezzük, egy-egy apróbb, a környékhez kötődő színházi érdekességgel kiegészítve.
12. Színháztörténeti séta „Újlipóciában”
Találkozó helyszíne: XIII. ker., Szent tván park Pozsonyi úti bejárata
Időpontja: 2018. szeptember 22. 19:00
Séta időtartama: 60 perc
Útvonal: Szent István park – Pozsonyi út – Radnóti Miklós utca – Hollán Ernő utca – Raoul Wallenberg utca – Katona József utca – Pannónia utca – Vígszínház utca – Ditrói Mór utca – Hegedűs Gyula utca – Vígszínház
Sétavezető: Takács Ágnes színháztörténész
A Szent István parktól indulva bebarangoljuk az Újlipótvárost, megismerkedünk a városrész múltjával és jelenével. Felfedezzük az utcák névadóinak történetét, kötődését a közterekhez, valamint megismerkedünk a színházi élet szempontjából is jelentős régi és akár jelenlegi lakóival is. Igyekszünk választ találni arra a kérdésre, hogy miért különleges negyede Újlipótváros Budapestnek. Sétálunk a Vígszínházat övező utcákon is, így megtudjuk majd, ki volt Hegedűs Gyula és Ditrói Mór. Megismerkedünk a Vígszínház építésének történetével, betekintést kaphatunk múltjába és jelenébe is.