Díszletépítéstől a túrós csusza kvízig

Ilyen volt a 2017-es Színházak Éjszakája

2018. június 15.

Elterveztük, hogy összeszedjük nektek a tavalyi év legjobb programjait. A végeredmény az lett, hogy órákra vesztünk el az élmények boncolgatásában… Utólag visszatekintve is hihetetlenül színes volt 2017-ben a Színházak Éjszakája. Kedvcsináló riportot írtunk róla az idei izgalmak elé.

Emlékeztek még arra, ki vágta fel leggyorsabban a Thália művészei közül az uborkát vagy hogy mi volt a témája a slam poetry előadásnak a Karaván Színházban? Hogyan képzelte el a Katona három fiatal rendezője a maga Egérfogó jelenetét a Hamletből vagy mi kell a jó kortárs magyar drámához a Rózsavölgyiben tartott beszélgetés alapján? Ha igen, valószínűleg ti is ott voltatok a hatodik Színházak Éjszakáján 2017. szeptember 16-án. Ha mégis otthon maradtatok ezen a különleges estén, most elmeséljük, milyen volt.

A Rakjuk össze! nem csak ennek a nótának a címe és a tavalyi mottónk volt. A színházakban puzzle várta a nézőket, akik megalkothatták Budapest színházi kirakósát. Szorgosan illesztették egymás mellé a darabokat a játékos kedvűek, hogy megtudják, melyik előadások jeleneteit ábrázolják a kész képek.

A nap programjában helyet kaptak az elmaradhatatlan elemek: nyílt próbát tartott többek közt a Centrál Színház és a Trip Színház, kulisszajárás volt a Karinthy Színházban, a Hatszín Teátrumban és az Újszínházban, színházi túra az Operában és a Madách-ban, táncot tanulhattak a bevállalósabb résztvevők az Operettszínházban és a MU-ban. Bemutatták a színházi háttérszakmákat a Pesti Magyarban, közönségtalálkozót tartottak a Turay Ida Színházban és a Fórum Színházban. Színészkoncertre várták a rajongókat a Radnótiban, a Vígben és a Jurányiban is.

Akadtak egészen hihetetlen merészséget igénylő programok! Az Őrült nők ketrecének művészeivel közösen karaoke-zhatott, aki mert, az Átriumban. Az Ódry Színpadon pedig azt is kipróbálhatták a résztvevők, milyen érzés a Színművészeti felvételiztető tanárai előtt bizonyítani. A Momentán Társulat a világ egyik legnehezebb feladatára, improvizációra bírta rá a gyerekeket és a felnőtteket is. A Pinceszínházban a nézők aktív részvételével formáltak karaktereket, színházi jelmezek segítségével. A Bábszínházban az is kiderült: hogyan lehet valakiből bábszínész.

Mivel ezen az éjszakán nagyon sokan arra kíváncsiak, mi történik a kulisszák mögött és hogyan működik egy színház, ezt is igyekeztek bemutatni az intézmények. Az RS9-ben arról a nem mindennapi jelenetről hullt le a lepel, amikor a díszítők építik a díszletet és a világosítók beállítják a fényeket. Az Örkényben pedig nyilvános munkarendi és vezetői értekezletre várták a kíváncsiakat.

A szociális érzékenységet is megcélozta pár színház. A József Attilások színészeik gyerekkori fotóit árverezték el, a Bethlen téri Színház pedig olyan “akadálypályával” várta a nézőket, amivel az autizmusra hívták fel a figyelmet. Először tartottunk az évadnyitó színházi fesztivál során színházi témájú várossétákat, az OSZMI-val közösen.

A Kolibri Színházban retró diavetítés volt, a Madách-ban Shakespeare táncfantáziák, a Vidám Színpadon túrós csuszáért folyt a kvízküzdelem, a Trafóban az Utas és holdvilágot vesézték ki, a Szkénében felolvasószínházon vehettek részt a nézők.

Egy szó mint száz, ennyi programot felsorolni is gyönyörűség. Hát még részt venni rajtuk! Csatlakozzatok hozzánk idén is, a hetedik Színházak Éjszakáján! A programkínálattal hamarosan érkezünk.

Összes hír

További hírek

“Színesíti a szürke hétköznapokat”

2018. június 15.

Lelkes, tapasztalt önkénteseink korábbi élményeiből szemezgettünk, hogy bemutassuk, mitől is olyan szuper a Színházak Éjszakájának csapatait segíteni. A 2018-as programra még jelentkezhetsz, soroljuk a tudnivalókat is.

Színházak Éjszakája 2018

2018. június 15.

Jártál már egyetlen éjszaka alatt 31 budapesti helyszínen? Mit szólsz, kihívás elfogadva…? Akkor készülj, mert 2018. szeptember 22-én Budapest egyik legmenőbb kulturális programjára várunk. A hetedik Színházak Éjszakájára június 15-től válthatók kedvezményes jegyek.