2016 09. 17.

tarlos istvan cikkÖtödik alkalommal rendezi meg a főváros a Színházak Éjszakáját, amelyen már harminc budapesti teátrum várja különleges programokkal a közönséget. A nézők ezen a napon egy karszalag megvásárlásával látogathatnak el a részt vevő színházak bármelyikébe, vehetnek részt a sok száz programon, amellyel a teátrumok e különleges estére készülnek. A Színházak Éjszakájának az az alapgondolata, hogy a nézők a kulisszatitkokat is megismerhessék, részt vehessenek rendhagyó, különleges, interaktív programokon, eddig még nem látott előadásokon, izgalmas performanceokon, koncerteken, beszélgetéseken. Ez azért jó, mert minden igazi színházban együtt játszik a színész és a közönség, a sokszínű programok pedig azokat is a színházakba csábíthatják, akik nem rendszeres látogatók. A fogyatékkal élőkre gondolva több színház is audionarrációval, akadálymentes járatokkal és jeltolmácsokkal készül.

A Színházak Éjszakája az elmúlt években bebizonyította, mennyire szeretik a fővárosiak a színházakat; számos helyszínen telt házzal zajlottak az előadások, melyek előtt a nézők sok helyen hosszú sorokban várakoztak. Budapest kulturális kínálata rendkívül sokszínű, a fővárosi közművelődési intézmények látogatottsága magasan kiemelkedik az országos átlagból. A kontinensen alig van metropolisz, ahol évente 10 ezernél több előadást tartanak. Büszkén mondhatjuk, hogy a világ minden táján irigylik a budapesti gazdag színházi életet.

 

A színész és a színház mozgásban tart, képes hatni a kultúrára és a közéletre egyaránt – ez közös munka és közös felelősség is. Budapest sokszínű kulturális, művészeti életében ez éltető erőt is jelent.

Az előző évekhez képest az új tagok között köszönthetjük idén a Baltazár Színházat, a Momentán Társulatot, az RS9-et, a Sanyi és Aranka Színházat, a Turay Ida Színházat, valamint a Vidám Színpadot. További részt vevő színházak: Átrium Film-Színház, Bethlen Téri Színház, Budapesti Operettszínház, Budapest Bábszínház, Dumaszínház, Játékszín, József Attila Színház, Jurányi Inkubátorház, Karinthy Színház, Katona József Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Madách Színház, Magyar Állami Operaház, Örkény István Színház, Pesti Magyar Színház, Pinceszínház, Radnóti Miklós Színház, Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, Ódry Színpad (Színház- és Filmművészeti Egyetem), Szkéné Színház, Thália Színház, Trafó, Újszínház, Vígszínház.

Bízom benne, hogy az idei rendezvény is sikeres lesz, és a korábbi évekhez hasonlóan nagyszerű élményt nyújt a résztvevőknek.

 

Jó szórakozást kívánok! 

 

Tarlós István

Budapest főpolgármestere

(A fotót Walton Eszter készítette.)

Fel az oldal tetejére